22 Ağustos 2012 Çarşamba

Lübnan’da Sünni-Alevi çatışması: 7 ölü, 70 yaralı

BEYRUT - Lübnan’da Sünni ve Alevi toplumlar arasında meydana gelen çatışmalarda 7 kişi ölürken, 70’ten fazla kişi de yaralandı. 

Suriye’deki savaşın Lübnan’daki yansıması olan çatışmalar, Trablus kentinde meydana geldi. Kentte ikinci gününe giren çatışmalarda 7 kişi hayatını kaybederken, 70’ten fazla kişi de yaralandı. Ölenlerden 2’sinin Alevi, 5’inin ise Sünni olduğu bildirildi.

Çatışmalar Sünni mahallesi Bab el-Tabbana ile Alevi bölgesi Cabal Muhsin arasında yaşanıyor. Dün gece boyu devam eden çatışmalarda silahlar yanı sıra el bombalarının da kullanıldığı bildirildi. 

Lübnan ordusunun kentte gönderdiği yüzlerce asker çatışmaları önlemeye yetmedi. Geçe saatlerinde iki ateş arasında kalan askerler geri çekilmek zorunda kaldı. Çatışmalar sırasında en az 9 askerin de yaralandığı gelen bilgiler arasında. 

Çatışmalar üzerine Lübnan'ın Sünni Başbakanı Necip Mikati, taraflara seslenerek, “bu saçma savaşa’ son vermelerini istedi. Başbakan Mikati, ''Lübnan'ın etrafını saran ateşin içine çekilmememiz gerektiği uyarısını defalarca yapıyoruz'' dedi ve Trablus halkına ''Bir başkasının savaşı uğruna kendinizi cephaneliğe dönüştürmeyin'' çağrısında bulundu.

Ülkenin ikinci büyük kenti olan Sünni çoğunluklu 200 bin nüfuslu Trablus, Lübnan’da mezhepler arası fay hatlarının en oynak olduğu yerlerden biri olarak biliniyor. 

Suriye krizi başladığından bu yana Lübnan'da yer yer olaylar çıkmış olsa da, hiçbirinin son iki gündür Trablus'ta meydana gelenler kadar yoğun geçmediğine dikkat çekiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder