22 Ağustos 2012 Çarşamba

İsveç’te AKP’nin lobi örgütü kuruldu

MURAT KUSEYRİ - STOCKHOLM - Yurt dışında çalışan emekçileri AKP’nin politikalarının destekçileri haline getirmek ve yedeklemek amacıyla kurulan “Avrupa Türk Demokratlar Birliği” (UETD) İsveç’te şubesini açtı. 

Birliğin şube başkanlığına Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin iki dönem Stockholm Belediye Meclisi üyeliği görevini yürüten, bir dönem aynı partiden milletvekili adayı olan “Baraonen” ekmek fabrikası patronu Mustafa Tümtürk getirildi. Halen sosyal demokrat parti üyesi olan Tümtürk aynı zamanda cemaate yakınlığı ile bilinen Sweturk adlı işveren örgütünün yönetiminde de yer alıyor. Başkan Yardımcısı ise yine bir iş adamı olan “İsveç İslam Federasyonu” Başkanı Tahir Akan.

AKP’nin yurt dışı örgütlenmesi olarak kurdurduğu “Avrupa Türk Demokratlar Birliği”nin lobicilik yaptığı biliniyor. Bunu ne AKP ne de UETD reddediyor. Aksine örgütün amacının lobicilik yapmak olduğu UETD’nin internet sitesinde açıkça belirtiliyor. UETD’ün iki ana amacı olduğu şu cümlelerle vurgulanıyor. “UETD’nin iki önemli gayesi; Avrupalı Türklerin sosyal statülerini yükseltmek, siyasi lobi faaliyetleri yapmak şeklinde özetleneblir.” 

UETD’nin asıl amacı Avrupa’da yaşayan Türklerin sosyal statülerini yükseltmek değil, onları AKP’nin politikalarına yedeklemek ve önümüzdeki seçimlerde yurt dışında yaşayan emekçilerinin oylarının AKP’ye akmasını garantilemek. 

AKP’NİN ŞUBELERİ GİBİ ÇALIŞIYOR

Nikekim ETUC Türklerin yaşadıkları ülkelerde karşı karşıya kaldıkları sorunların çözümü için çaba göstermediği gibi, AKP Hükümetinin yurt dışındaki emekçileri mağdur eden bedelli askerlik ücretlerinin iki kat artırılmasına, konsolosluk işlemleri , harçlar ve pasaportlara aşırı zamlar yapılmasına karşı da sessiz kaldı. Siyasi kamuoyu çalışmasını ise AKP’nin çıkarları doğrultusunda politika yapmak olarak kendini gösteriyor. AKP’nin bakanları UETD’u AKP’nin Avrupa şubesi gibi kullanııyor. Başbakan ve bakanların Almanya’daki toplantıları bu dernek tarafından örgütleniyor. Tayyip Erdoğan’ın 2008 yılında Köln’de konuşma yaptığı gösteri bu kuruluş tarafından örgütlendi. 

UEDT’nin internet sitesinde kuruluşun “Avrupa’da hizmet üreten diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte el ele, omuz omuza, gayesine kilitlenerek... toplumun bir takım ihtiyaçlarını gidermeye çalışacağı” iddia ediliyor. 

AKP’NİN ALMANYA’DAKİ PARTİSİ

Almanya’da yaşananlar ise UEDT’nin toplumun değil AKP’nin çıkarları için tarikatlar, camiler, İslamcı derneklerle işbirliği yaptığını gösteriyor. Alman basını UEDT’nin insiyatifi ve yönlendirmesi ile bu çevrelerin 2010 yılının başlarında “Yenilik ve Adalet İttifakı” adlı bir partiyi kurduklarını açıkladı. Alman basınında yer alan haberler partinin AKP’nin Almanya’daki uzantısı olduğu yönünde. Söz konusu parti islami kural ve değerlere göre yaşamın propagandasını yapıyor, kültürel uyumun sağlanmasına gerek olmadığını ve gelinen ülkeden getirilen kültürün sürdürülmesinin gerektiğini söylüyor. 

İşsizlik, ırkçılık ve sosyal hakların kısıtlanmasına karşı Alman ve Türkiyeli demokratik kitle örgütleriyle işbirliği yapmak bir yana izlediği politikayla Türkiyeli ve Alman emekçileri karşı karşıya getiriyor. Bu tutum da en fazla Alman tekelleriyle ırkçı ve yabancı düşmanların işlerine yarıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder