22 Ağustos 2012 Çarşamba

Irkçılığın iki günlük bilançosu: 6 BDP binasına saldırı

Haber Merkezi - Antep saldırısı sonrasında hükümetin hoşgörüsü ve polisin koruması altındaki ırkçılık BDP binalarını hedef aldı, birçok yerde Kürtler saldırılara maruz kaldı. İki günde en az 6 BDP binası saldırı sonucu ağır maddi zarar gördü.

Türkiye’de Kürtler sık sık devlet destekli ırkçılığın mağduru oluyor. Özellikle asker ve polise yapılan saldırılar ardından ırkçılar sokaklarda Kürt avına çıkıyor. Birinci hedef, hükümet yetkililerinin işaret ettiği BDP oluyor. Ahmet Koca örneğinde olduğu gibi Kürtçe konuştuğu için bir Kürt asker de polis tarafından linç edilebilirken, Bakırköy Devlet Hastanesi’nde de Kürt bir aile yine Kürtçe konuştuğu için saldırıya maruz kalabiliyor. 

Ülkenin bir tarafında barış çığlıkları yükselirken, diğer tarafında “vatandaş hassasiyeti” özgür bir şekilde kolektif linçlere girişebiliyor. Yine ülkenin bir tarafından Roboskililer, kendi çocuklarını katleden askerlere kaza geçirdikleri için yardım elini uzatarak sırtlarında taşırken, diğer yanında Roboskilileri temsil eden bir partinin binaları ırkçı saldırının hedefi olabiliyor.

ALTI BDP BİNASINA SALDIRI

20 Ağustos’ta 9 kişinin hayatını kaybettiği Antep’teki bombalı saldırı ardından Türk hükümet yetkilileri ve medyası kin ve nefret kampanyası yürütürken, ırkçılık yeniden sokaklara döküldü. İki gün içinde en az altı BDP binası saldırıya uğradı.

En son Kocaeli'de Özgürlük Meydanı karşısındaki bir binanın 6. katında bulunan BDP İl Örgütünün kapısı kimliği belirsiz ırkçı kişi veya kişilerce yakıldı. Kapının 22 Ağustos sabahı saat 04.00'da benzin dökülerek yakıldığı bildirilirken, içeriye sıçrayan yangın maddi hasara neden oldu.

21 Ağustos gecesi Türk bayrakları açarak yürüyüşe geçen ırkçı gruplar Antep'in Nizip ve Araban ilçelerinde BDP ilçe binalarına saldırdı. Saldırıda molotofkokteyli atılan BDP Araban İlçe binasının hem içinde hem de dışında meydana gelen yangın maddi hasara neden oldu. 

BDP Nizip İlçe Başkanı Yusuf Güler şu bilgileri verdi: "Gündüz bir şeyler olacağını biliyorlardı. Polis 'partinizi koruyabiliriz' dedi. Biz de 'ikinci bir kargaşa yaşanmaması için partililer olarak müdahale etmeyeceğiz. Siz önlem alın' dedik. Fakat polis önlem almasına rağmen parti önünde toplanan bir grup ırkçı, sloganlar eşliğinde parti binamıza taşlarla saldırdı. Saldırıda parti binamızın iki camı kırıldı. Ayrıca bir ev ve bir iş yerinin de camları kırıldı. Saldırı haberini bize polis verdi. Konuya ilişkin sabah emniyete çağrıldım. Emniyette bir komiser '8-9 insan öldü halk tepkisini gösterecektir' demesi dikkatimi çekti. Ben de 'Eğer siz bizi koruyamazsanız biz kendimizi koruruz' dedim ve şikayetçi oldum. İlçedeki gerginlik devam ediyor. Parti binamız etrafında polis önlem almış durumda.". 

21 Ağustos günü ayrıca İstanbul’da BDP Bahçelievler İlçe Örgütü kapısının önüne tehdit notu ile bırakılan şüpheli paketten 2 tane Molotof çıktı. Tehdit notunda "Bu ilçede adam gibi yaşayacaksınız bu bayrağa saygı duyacaksınız.Ansızın geliriz. İstersek sizi ananızın kucağından alıp götürürüz " ifadeleri yer alıyordu. 

Antep’te saldırının düzenlendiği akşam harekete geçen Kürt karşıtı ırkçı bir grup PKK aleyhine sloganlar atarak BDP Şehit Kamil İlçe Binası’na saldırdı. İlçe binasını ateşe veren gruba polisler müdahalede bulunmazken, BDP ilçe binası alevler içinde kaldı. İlçe binasının kullanılmaz hale gelmesinin ardından itfaiye araçlarının yangına müdahale etti. BDP ilçe binasını ateşe veren grup, mahalle arasında Kürtler aleyhine sloganlar atarak, provokasyon yaratmak istedi. 

Bu saldırı ardından aynı akşam BDP Antep İl Binası’na da bir grup tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda BDP İl binasının camları kırılırken, ilçe binasında büyük hasar meydana geldiği öğrenildi. İl binası önünde grubun bekleyişi ise sürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder