22 Ağustos 2012 Çarşamba

'Bozuk' kosteri devlet değil Muşlular tamir edecek

MUŞ - Muş TUHAD-DER, Kürt Halk Önderi Öcalan'la görüşmenin "koster bozuk" bahanesiyle engellenmesine tepki göstererek, bozuk gemiyi onarım için bağış topladı. Toplanan paralar geminin onarılması için Maliye Bakanlığı'na gönderilecek.

Muş TUHAD-DER, Muş E Tipi Kapalı Cezaevi önünde başta İmralı Cezaevi'nde sürdürülen tecrit olmak üzere baskı ve hak ihlallerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Tutsak ailelerinin katılımıyla yapılan basın açıklaması öncesi, "gemi bozuk" gerekçesine ilginç bir yöntemle tepki gösterildi. Dernek, devletin görüşmeleri engellemede sürekli öne sürdüğü "gemi bozuk" gerekçesine karşı "İmralı bozuk gemisi" adıyla bağış kutusu açtı. Geminin onarımı için ailelerden toplanacak paranın Maliye Bakanlığı'na gönderileceği belirtildi. 

TUHAD-DER Başkanı Gıyasettin Kırtan, cezaevlerindeki hak ihlallerinin giderek arttığına dikkat çekerek, yaşanan hukuksuzluğun artık son bulması çağrısında bulundu. Kırtan, "Sayın Öcalan şahsında cezaevlerinde bulunan yaklaşık 12 bin siyasi tutsağın sizlerin huzurunda bayramlarını gönülden kutluyorum. Barışa ve kardeşliğe vesile olması gereken bayramların, halkların bir araya gelmesi ve toplumsal barışın tesisi anlamında da bir milat olmasını diliyoruz. Sayın Öcalan'la 390 günü aşkın süredir hiç bir temas sağlanamamaktadır. Toplumsal barışta pek çok çevreler tarafından tek muhatap kabul edilen Sayın Öcalan'la kesilen müzakerelerin yeniden başlamasını tutuklu ve hükümlü aileleri derneği ve aileler adına buradan bir kez daha yetkililere seslenmek istiyoruz. Bu barışın sağlanması noktasında muhatap olan Sayın Öcalan'la diyalog tekrar sağlanmalıdır" diye konuştu. 

'Çözüm için müzakereler Türkiye'de başlamalı'

Oslo'da başlayan müzakerelerin bu kez Türkiye'de başlatılması çağrısında da bulunan Kırtan, akan kana tahammüllerinin kalmadığını dile getirdi. Kırtan, "Her gün gerilla cenazeleri polis ve asker cenazeleri gelmektedir. Artık bu kan durmalıdır. Eğer bu kan duracaksa ve bunu durduracak olan Sayın Öcalan ise sağlık, ve güvenlik koşulları derhal sağlanmalıdır. Kesilen diyalogların başlaması gerekiyor. Bu bayram vesilesiyle bozuk olan koster bahanesiyle görüşülemeyen Sayın Öcalan ile görüşme sağlanması için de biz buradan geçen haftadan verdiğimiz sözün startını veriyoruz. Geçen hafta eğer devlet bize kosteri verirse bozuk gemiyi verirse biz onaracağımız sözünü vermiştik. Bunun için buradan para toplayıp onarım için göndereceğiz" dedi. 

Kırtan, son olarak hasta tutukluların derhal serbest bırakılarak tedavilerinin yapılmasını istedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder