22 Ağustos 2012 Çarşamba

Kuzey Buz Denizi sadece Kuzey Denizi olma yolunda

NEW YORK - Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalara göre Kuzey Buz Denizi’ndeki buz kütleleri önümüzdeki hafta içerisinde tarihin en düşük seviyesine gerilecek. 

ABD Kar ve Buzullar Bilgi Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre en son 2007 yılında ölçülen tarihin en büyük buzul erimesi rekoru önümüzdeki hafta tarihe karışacak. Eylül ayının sonuna kadar erimenin devam etmesini bekleyen uzmanlar erimeyi küresel ısınmanın etkileri olarak nitelendiriyor. 

Kuzey Buz Denizi’ndeki buz kütlelerinin önemli bir kısmı yaz aylarında eriyor ve kışın yeniden oluşuyor. Ancak son 10 yılda küresel ısınma nedeniyle bölgedeki buzulların oranı ciddi bir şekilde düştü. 

Buzullar konusunda uzman Ted Scampos yaptığı açıklamada artık Kuzey Buz Denizindeki buzul oranının çok düşük olduğunu ve kutuplar konusunda çalışmış bilim insanlarının böyle bir manzarayla karşılaşmayı beklemediklerini söyledi. Tüm göstergelerin insanların dünyayı daha sıcak bir yer haline getirdiğine işaret ettiğini belirten Scampos buzulsuz bir geleceğe doğru gidildiğini kaydetti. 

İklim değişikliğinin etkileri konusunda yapılan araştırmalar bu yüzyılın sonunda Kuzey Kutbunda buzulların kalmayacağını gösteriyor. Bazı bilim insanları bu durumun 2035 yılında gerçekleşebileceğini düşünüyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder