Paris - Fransız Express dergisi, Antep’te yaşanan saldırının ardından artan gerilimi uzmanlara sordu. Catherine Gouëset’in imzasını taşıyan “Yeniden alevlenen Kürdistan közü” başlıklı haberde, Amerikalı uzman Hanri Barkey herhangi bir soruşturma yapılmadan saldırıdan PKK’nin sorumlu tutulmasının şok edici olduğunu söyledi.
“İki yılı aşkın bir süredir, siyasi çözüm tercihi yerini tüm Kürt siyasi ağlarına karşı baskıya bıraktı” diyen Express dergisi, konuyu üç uzmana sordu. Türk yetkililerin Antep’teki saldırıdan PKK’yi sorumlu tuttuğunu, PKK ve BDP’nin bu saldırıyla ilişkilendirilmeleri reddettiğini kaydeden dergi, Türkiye’de Kürt sorunu uzmanı ve politolog Hamiz Bozarslan’ın şu sözlerini aktarıyor: “İlk kez bir saldırı PKK’ye yüklenmiyor ki PKK de reddediyor. Son yıllarda, PKK sivillere yönelik saldırı yaptığında, pişmanlık duydukları dahil, bunları üstleniyor ve kurbanlara özürlerini sunuyor.”
SORUŞTURMA BAŞLAMADAN PKK’Yİ SUÇLAMAK ŞOK EDİCİ
Lehigh University’den Amerikalı Kürt sorunu uzmanı Henri Barkey, “Ayrıca bir soruşturmanın başlangıcından bile önce yetkililerin PKK’yi suçlaması şok edici” dedi.
Dergi, PKK’nin Türk ordusuna yönelik düzenlenen saldırılarla pozisyonunu sertleştirdiğine de dikkat çekti. Bozarslan, “PKK, ister barışçıl ister şiddetli olsun, eylem türlerini arttırdı: olağanüstü silahlı eylemler yapıyor ama aynı zamanda propaganda kampanyaları da yürütüyor. Amacı Türkiye’deki Kürt toprağının tümüne yerleşmektir. Eskiden olduğu gibi dakik gerilla eylemleriyle sınırlı kalmıyor” diyor. Dergi, PKK’nin Kosova Kurtuluş Ordusu’nun 1990’lı yılların sonundaki eyleminden esinlendiğini iddia ediyor.
ÇIKMAZ ERDOĞAN HÜKÜMETİNİN SALT EGEMENLİK HİSSİNDEN KAYNAKLI
AKP’nin “açılım” olarak sunulan tedbirlerin Kürtlere yeteceğini düşündüğüne işaret eden Bozarslan, aksine Kürtlerde ulusal hissin güçlendiği ve artık merkezi devlete karşı tüm Kürt siyasi alanının fikir ayrılığı yaşadığını kaydetti.
Henri Barkey de binlerce Kürdün hiç kanıt olmadan tutuklandığına dikkat çekerken, Fransız araştırmacı ve profesör Jean Marcou da KCK operasyonları kapsamında sivil toplum üyeleri, üniversite öğretmenleri ve aydınlara yönelik tutuklamaları hatırlattı.
Kürt sorununun içinde düştüğü çıkmazın Erdoğan hükümetinin “salt egemenlik” hissiyle bağlantılı olduğunu ifade eden Bozarslan, “AKP bundan böyle, silah dahil olmak üzere kendi çözümü dayatmayı düşünüyor” diyor.
PKK’NİN MÜCADELESİ SAYGI UYANDIRIYOR
PKK’nin iç sahnedeki yeri konusunda Borzarslan, “Kürt toplumu nezdinde PKK hem şiddet eylemlerinden dolayı reddediliyor hem de bir referans aktörü olarak değerlendiriliyor” diye belirtiyor. Bozarslan, Kürtlerdeki “PKK üyeleri bizim çocuklarımız, kuzenlerimiz” düşüncesine de dikkat çekiyor.
“Ayrıca” diyor Henri Barkey de, sonra ekliyor: “Direnişi, NATO’nun ikinci büyük ordusuna karşı 30 yıllık mücadeleden sonra, bir saygıyı dayatıyor.”
Marcou, AKP’nin PKK ile belirsiz bir ilişkisi olduğuna dikkat çekerek, resmi olarak müzakereyi reddettiğini ancak örgüt ile yakın zamanda kurulan ilişkileri hatırlatıyor. Marcou, “Kürt sorununun çözümünün PKK’nin statüsü üzerine bir tartışmadan geçmesi gerekiyor. Kaçınılmaz bir aktör olarak değerlendirilmeli mi? Örneğin Kürt legal hareketleri, onun aşırılıklarını mahkum ediyor ama onunla ilişki kuruyor” diye ekliyor.
ÇOK TEHLİKELİ BİR DURUM YAŞANABİLİR
Hamit Bozarslan, çatışmanın 80’li yıllardaki şiddet boşalmasından uzak olduğunu düşünüyor ancak her üç uzman da bölgenin (Irak, Suriye, Lübnan) istikrasızlaşmasının geriye dönüşü getireceğinden endişe ediyor.
Bozarslan en kötü durumu da dışlamazken, Barkey Kürtlerin yarısı kadarının “geleneksel Kürt bölgelerinde” yaşamadığına işaret ederek, gerilimin devam etmesi halinde “çok tehlikeli” bir durumun yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, Türk yöneticilerinin bu gerilimi yatıştırmak için her şeyi yapması gerektiğini vurguluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder