24 Ağustos 2012 Cuma

Yaser Arafat'ın cenazesi İsviçre'de incelenecek!

Paris - Sekiz yıl önce hayatını kaybeden Filistin lideri Yaser Arafat’ın üzerinde polonyum izlerinin olup olmadığını tespit etmek için İsviçreli bir enstitünün incelemelerde bulunacağı açıklandı. 

Lozan Radyofizik Enstitüsü, Arafat’ın cenazesi üzerine incelemelerde bulunacaklarını açıklarken, cenazenin bir kısmının çıkarılması için Arafat’ın dul eşinin yeşil ışık yaktığını belirtti. 

İsviçre’nin Vaud kantonu üniversite hastane merkezi sözcüsü Darcy Christen, zamanın azaldığını belirterek, artık aylar değil, haftaların sözkonusu olduğunu söyledi. Christen’e göre yüksek dozajda zehirli radyoaktif bir madde olan polonyumun tespit edilme olasılığı her 183 günde yarılanıyor. 

Yaser Arafat 11 Kasım 2004 tarihinde Paris yakınındaki Percy askeri hastanesinde hayatını kaybetti. Ancak ölümü konusundaki hastane bilgileri sürekli tartışma konusu olarak kaldı. 

El Cezire televizyonunun 3 Temmuz günü yayınladığı bir belgeselde Arafat'ın kişisel eşyalarında yüksek miktarda polonyum bulunduğu iddiası üzerine şüpheler yeniden ortaya çıktı. 

Araştırmayı yapan enstitünün müdürü Dr. Francois Bochud, "Arafat’ın vücut sıvıları ile temas etmiş kişisel eşyalarında açıklanamayacak kadar yüksek polonyum-210 bulunduğunu doğrulayabilirim" dedi.

31 Temmuz günü eski Filistin Başkanı’nın dul eşi ve kızı “cinayet” suçlamasıyla Fransa’da suç duyurusunda bulundu. Her ne kadar suç duyurusu herhangi bir devlet, grup ya da kişiye yönelik olmasa da, Arafat’ın yakınları zehirlenme konusunda İsrail’den şüpheleniyor. Fransız adaleti, suç duyurusunun ele kabul edilebilir olup olmadığı konusunda henüz bir karar vermedi. 

Polonyum, 2006 yılında Rusya Başkanı Vladimir Putin karşıtı, eski Rus ajans Alexandre Litvinenko’un ölümünde gündem olmuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder