24 Ağustos 2012 Cuma

Polonya istihbaratı Kürt avında

VARŞOVA - Türk Büyükelçiliği’nin talebi doğrultusunda Polonya istihbaratının Kürt işadamları ve Kürt mültecilerle ilgili istihbarat çalışmaları başlattığı, bu doğrultuda siyasi sığınma talepleri kabul edilen bazı Kürtlerin pasaportlarının geri alındığı öğrenildi.

Başkent Varşova ve Lodz şehrinde Kürt işadamları ve mültecileri üzerinde Polonya istihbarat elemanlarının istihbarat çalışması yürüttüğü ortaya çıktı. Kürtlere yönelik istihbarat çalışmalarının, bazı çevrelerin yaptığı asılsız şikayetler üzerine Türk Büyükelçiliği’nin Polonya hükümetinden yaptığı talep doğrultusunda gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

‘Terörizm’ adı altında yürütülen istihbarat çalışmaları sonucunda daha önce siyasi sığınma başvurusu kabul edilen Kürtlerin pasaportları 2012 Newroz etkinliğine katıldıkları için PKK adına faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle geri alınıyor.

Ayrıca Lodz şehrinde ise PKK adına faaliyet yürütüldüğü gerekçesiyle bazı Kürt işadamları hakkında yasadışı bir şekilde bilgi toplanıyor. Kürt işadamları hakkında bilgilerine başvurulan kişilere ‘bu görüşme kimseye sızdırılamaz’ yazılı belgeler imzalatılıyor.

Konuyla ilgili olarak ANF’ye konuşan işadamları, bu çalışmanın Türk Büyükelçiliği aracılığıyla yapıldığını iddia ettiler. Kendileri hakkında Türk Büyükelçiliği’ne kimlerin asılsız şikayetlerde bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten işadamları, şunları söylediler:

“Kültürel ve siyasal haklarına tahammül edilmeyen Kürtlerin, son yıllarda kendi politik duruşlarını ortaya koymaları belli ki bazı kesimleri rahatsız etti. Bu kişilerin kimler olduğunu netleştirdikten sonra isimlerini kamuoyuna deşifre edeceğiz. Büyükelçilik çalışanları ile gayrimeşru ilişkiler kurup, Kürtler üzerinde baskı kurmak isteyen kişilerin, kendi oyunlarının içinde bozguna uğrayacaklarından kimsenin şüphesi olmasın. Polonya istihbaratının da bu tür durumlara alet olması düşündürücü bir durumdur. Polonya devletinin bu tutumu kesinlikle kabul edilemez. Karapara ve uyuşturucu tacirlerinin konsolosluk yetkilileri ile ilişki kurup Kürtlere baskı kurması ise Türk devlet geleneği için zaten yabancı bir durum değil.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder