24 Ağustos 2012 Cuma

'Molotof silahtır' kararına Yargıtay'dan onay

ANKARA - Yargıtay, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen "molotof silahtır" kararını onadı. Molotofkokteyliyle yakalanan 2 kişi "örgüte silah sağlama" iddiasıyla 12 yıl 6'şar ay hapis yatacak. 

Van Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Kasım 2010'da 4 adet molotofkokteyli ile yakalanan Kadir Caniş ve Hakan Zeydan'a "örgüte silah sağlama" iddiasıyla 12 yıl 6'şar ay hapis cezası vermişti. Cezayı fazla bulan ve Kürtçe savunma talepleri reddedilen Caniş ve Zeydan'ın avukatları, 'savunma haklarının kısıtlandığı' gerekçesiyle Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne başvurdu ve kararın bozulmasını talep etti.

Dosyayı inceleyen Yargıtay, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6/3-e ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 202. maddelerinde düzenlenen tercüman hakkının "sanıkların, mahkemenin kullandığı dili anlamadığı veya konuşamadığı durumlarda geçerli olduğu" görüşünü ileri sürdü. Devletin dili Türkçedir şeklindeki Anayasanın 3. maddesine dayanakla soruşturma ve kovuşturmaların da Türkçe olması gerektiğini savundu. 

Yargıtay kararında, incelenen dosyaya göre sanıkların suçunun varlığının, olay niteliğine ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suç vasfı tayin edildiği ve yerel mahkemenin verdiği hükümde bir isabetsizlik görülmediği belirtilerek, Mahkemenin verdiği hüküm oybirliğince onandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder