24 Ağustos 2012 Cuma

Hint-Avrupa dilleri Mezopotamya ve Anadolu'dan yayıldı

PERWER YAŞ/ BERLİN - İçinde Kürtçenin de bulunduğu dünyanın önde gelen dil ailesi Hint-Avrupa'nın kökenine ilişkin bilim insanları yeni bir teori ortaya attı. Yaygın şekilde kabul edilen Hint-Avrupa'nın Rus steplerinden yayıldığı teorisinin aksine son bir araştırmada uluslararası araştırma ekibi, bu dil ailesinin Anadolu ve Mezopotamya'dan yayıldığını savundu. 

Şimdiye kadar yaşamış en önemli dil bilimcilerinden Marija Gimbutas, 1952 yılında aksi şimdiye kadar geliştirilmeyen yeni bir teori ortaya atmıştı. Litvanyalı bilim kadını Gimbutas, höyük mezar anlamında gelen 'korugan' kelimesinden yola çıkarak "Kurgan hipotezi" adını verdiğini teorisinde Hint-Avrupa dil ailesinin kökenini, Rusya'ya dayanıyordu.

Ona göre 5-6 bin yıl önce bu dil, göçlerle birlikte Avrupa ve Ortadoğu'ya Güney Rusya'dan yayıldı. Daha sonra 'Kurgan modeli' olarak adlandırılacak bu teori, yıllar içinde birçok arkeolog ve dil bilimci tarafından da kabul gördü. 

Ancak şimdi Ortadoğu'daki Kürtçe, Farsça ve Ermenice dışında dünyanın önde gelen dilleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Hintçe, Portekizce, Rusça ve İtalyanca'yı kapsayan bu dil ailesinin kökenine ilişkin yeni bir teori var.

ANAHTAR KELİME; 'MOTHER, MUTTER, MADAR' (ANNE)

Dünyanın prestijli bilim dergilerinden Science'nin son sayısında açıklanan araştırmada Hint-Avrupa dil ailesinin aslında Anadolu ve Mezopotamya'dan yayıldığı belirtildi. Uluslararası bir ekibin yürüttüğü araştırmaya göre bu dil ailesi, yaklaşık 9500 yıl önce bu bölgelerden dünyaya yayıldı. Bilim insanları en önemli dayanağı ise Hint-Avrupa dillerinde konuşulan kelimelerin benzerliği.

Bütün dillerden 103 kelimenin incelendiği araştırmada anahtar kelime ise 'anne' olmuş. Bu kelimenin İngilizcede 'Mother', Almancada 'Mutter', İspanyolcada 'Madre' ve Farsçada 'Madar' olduğuna dikkat çeken bilim insanları, kelimelerin kökeni ve benzerliğinden yola çıkarak Hint-Avrupa dil ailesinin Anadolu'dan iki ve Mezopatamya üzerinden de iki olmak üzere toplam 4 kolla yayıldığını düşünüyor.

TARIM DEVRİMİ, DİLİN YAYILIMINI TETİKLEMİŞ!

Bilim insanlarının teorisini güçlendiren bir başka kanıt ise bu dil ailesinden olan halkların genetik özellikleri. Kürtçenin de Batı İrani dilleri grubunda yer aldığı Hint-Avrupa'yı konuşan halkalardan aldıkları genetik örnekleri inceleyen bilim insanları, genetik kodun zaman içinde değiştiğini savunuyor.

Dillerin gelişiminde ve yayılmasında tarım devriminin önemli bir rol olduğu belirtilen araştırmada ayrıca dillerin çıkışının kültür tarihiyle de ilişkilendirebileceği ifade edildi. Araştırmada yer alan Yeni Zelanda'nıın Auckland Üniversitesi'nde görevli dilim bilimci Remco Bouckaert ise yeni geliştirdikleri teorinin yabana atılmayacağını ve Marija Gimbutas'ın hipotezini çürütebileceğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder