24 Ağustos 2012 Cuma

Suriye savaşı Lübnan'a sıçradı

Beyrut - Suriye’de 17 aydır süren çatışmalar, sınırı geçerek Lübnan’a da sıçradı. Alevi ve Sünni mahalleler arasında yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. 

Ülkenin kuzeyindeki büyük Trablusşam şehrinde bir mahallenin tümüne şiddet olayları yayıldı. Cuma günü düzenlenen bir pusu eyleminde genç bir Sünni şeyhi öldürüldü. Bu da Suriye’deki çatışmalarla bağlantılı olarak son günlerde iki mahalle arasında yaşanan çatışmaları yeniden ateşledi. 

28 yaşındaki Halid el Baradey’in ölümü ile birlikte, Alevi Cebel Muhsen mahallesi ile Sünni Kubbe mahallesi arasındaki ateşkes fiili olarak bozuldu, çatışmalar yeniden başladı. 

Sabah saatlerinde yaşanan çatışmalarda otomatik silahlar ve roket atarlar kullanıldı. Bu liman kentinin doğusundaki iki yoksul mahallede çatışma nedeniyle bir çok yerde yangın çıktı. Ailelerin, alev alan binaların duvarlarında delikler açarak çıkmaya çalıştıkları bildirildi. 

Sabah saat 7.30’da her iki tarafın milislerin motosikletlerine binerek çatışma alanından uzaklaşınca silahlar sustu.

Sünni bir silahlı milis “Bu savaştan dolayı şaşkınız” diyerek, karşı tarafın ateş açtığını ileri sürdü. Pazartesi günü başlayan çatışmalarda en az 12 kişi hayatını kaybederken, 86 kişi de yaralandı. 

Alevi mahallesi, Başar El Esad yanlısı olmakla suçlanırken, Sünni mahallesi için de Şam rejimi karşıtı deniliyor. 

Uluslar arası güçleri ile bölge ülkelerinin müdahaleleri sonucu Suriye’deki kriz toplumlar arasındaki bölünmeyi derinleştirmeye devam ediyor. Lübnan’daki her iki mahallenin yoksul halkı da bu çatışmalardan dolayı ağır bir mağduriyet yaşıyor. AFP’nin Sünni mahallesinden geçtiği habere göre bir karoserci, “Bizim Suriye’de yaşananlarla hiçbir ilgimiz yok, biz barış içinde yaşamak istiyoruz” diyor. 

Karoserci, “Biz ancak kendimizi doyurabilirken, milisler ücret alıyorlar, bir dava için değil kendi çıkarları için savaşıyorlar” diyor. 

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, “Lübnan’ın giderek daha fazla Suriye çatışmasının içine çekilme teşebbüslerinin endişe verici” olduğunu söylerken, Suriye’deki silahlı grupları açık bir şekilde destekleyen Fransa ise Suriye çatışmasının Lübnan’a taşınması konusunda uyardı. BM uluslar arası topluma yaptığı çağrıda Suriye çatışmasının bağlı istikrarsızlık risklerine karşı Lübnan’ı daha fazla desteklemelerini istedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder