24 Ağustos 2012 Cuma

Türkiye’nin balistik füze kararı İsveç’i kaygılandırıyor

Stockholm - Savaş kışkırtıclığı yapan Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 500 km menzilli balistik füze üretilmesini istemesinin ardından Türkiye’de başlatılan çalışmalar İsveç’te kaygı ile karşılanıyor. İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili, Parlamento Dışişleri Komisyonu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Carina Hägg Türkiye’nin füze üretme girişimini yazılı bir soru önergesi ile İsveç Parlamentosu’na taşıdı.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in cevaplaması istemiyle verilen önergede Türkiye’nin nükleer silahlara sahip ülkelerin bulunduğu bir bölgede yer aldığı ve Birleşmiş Milletler’in nükleer silahların bölgede artmasından kaygı duyduğu hatırlatılıyor. 

Türkiye’nin nükleer silahlara sahip Nato’nun bir üyesi olduğu, başka ülkelere de nükleer silah başlıklarının konuşlandırıldığına dair bilgiler geldiği belirtiliyor. Balistik füze üretme kararı almasının Türkiye’nin uzun vadadeki niyetleri açısından soru işaretleri uyandırabileceğine dikkat çekiliyor. 

Hägg, İsveç’in nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ile ilgili sözleşmenin uygulanması için yükümlülükleri olduğunu hatırlattıktan sonra Dışişleri Bakanı Bildt’in kaygılarını ve endişelerini gidermesi için olayı araştırmasını istiyor. Bildt ve İsveç Hükümetine Türkiye’nin balistik füze üretme girişimine karşı tutum alıp almayacakları sorusunu yöneltiyor. 

17 Temmuz’da Erdoğan’ın Başkanlığında toplanan Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel’in de hazır bulunduğu Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde uydu fırlatma merkezinin kurulması ve balistik füzeler üretilmesi kararlaştırılmıştı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder