21 Ağustos 2012 Salı

Türkiye-PKK çatışması savaş kategorisinde

PERWER YAŞ / BERLİN - PKK'nin 15 Ağustos 1984'te başlattığı silahlı mücadele 29. yılına girerken, Kürdistan'daki savaş yıllarca yabancı gözlemcilerin takibinde kaldı. 1992'den bu yana uluslararası çatışma bölgelerini izleyen Heidelberg Uluslararası Çatışma Araştırma Enstitüsü'ne göre ise PKK'nin savaşı barometrede en yüksek düzey olan '5' şiddetine ulaştı. Enstitü'nün yöneticisi Yasemin Altintop neden Türkiye-PKK arasındaki çatışmaları savaş olarak değerlendirdiklerini ANF'ye anlattı.

Heidelberg Uluslararası Çatışma Araştırma Enstitüsü, Almanya'nın önde gelen savaş ve barış konularını araştırma kumlarının başında geliyor. Bağış ve üyelerin yardımlarıyla çalışmalarını yürüten enstitü, 1992 yılından bu yana dünya çapında savaş ve çatışma bölgelerine ilişkin barometre yayınlıyor. 

20'den fazla çalışanıyla hem yerel kaynaklardan ve hem de tarafların açıklamalarından bilgiler derleyen enstitü, geçtiğimiz yıl 120 çatışmayı mercek altına aldı. Kuzey Afrika'dan başlayıp Arap ülkelerine sıçrayan rejim karşıtı ayaklanmalar yüzünden 2011'de savaş ve çatışmaların en yüksek düzeye ulaştığına dikkat çeken enstitü, çatışmalara ise şiddetine göre derecelendiriyor.

"PKK'NİN SAVAŞI IRAK'TAKİ İÇSAVAŞTAN FARKSIZ DEĞİL"

Enstitünün barometresine göre derecelendirme sistemi şöyle; 1: İhtilaflar, 2: Şiddet içermeyen kriz, 3: Şiddetli kriz, 4: Sınırlı savaş, 5: Savaş. Enstitünün son olarak '5' puanı verdiği ülkeler ise şunlar oldu: Libya, Irak, Suriye, Yemen, Afganistan ve Türkiye'de PKK'nin silahlı mücadelesi. Bahrin, Cezayir, Filistin ile İran'da PJAK'ın silahlı mücadelesi ise '4' şiddetinde değerlendirildi.

PJAK'ın mücadele tarihini 1979 olarak duyuran Alman enstitüsü, 2011 yılına kadarki raporlarında ise PKK'nin mücadeleye başlama tarihini Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yılı 1920 olarak göstermesi dikkat çekti. Son raporunda ise bu tarihi 1974 olarak değiştiren enstitüye göre PKK'nin hedefi bir Kürt Otonomi Yönetimi. 

Dikkat çeken önemle bir başka ayrıntı ise PKK-Türkiye savaşı 2011'in dışında sadece 1995, 2008 ve 2009'de '5' ile derecelendirildi. Diğer yıllar '2' ve '4' puanları arasında değişiyor. 

Enstitü'nün Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Altintop, bu değişikliğin sebebini, PKK'yi nasıl izlediklerini ve şimdiki savaşına neden '5' üzerinden değerlendirdiklerini ANF'ye anlattı. Altintop aynı zamanda enstitünün Ortadoğu ve Kuzeybatı Afrika Çalışma Grubu'nun başkanı.

'1920, KÜRT AYAKLANMASININ BAŞLAMA TARİHİ'

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ilk Kürt ayaklanmalarının başladığını ve PKK'nin de bunların devamı niteliğinde olduğuna dikkat çeken Altintop "Ancak 2011'de 1920 tarihini 1974 olarak değiştirmemizin nedeni Öcalan'ın ilk grup çalışmalarını bu yıl başlatmasıdır. PKK'nin Türk güvenlik güçlerine karşı çatışmalara başladığı yıl olan 1984'ü almamız geç bir tarih olacaktı. Çünkü 1970'li yıllarda da tutuklamalar ve her iki tarafın karşı karşıya gelmeleri vardı" diye konuştu.

Çatışmaları izleyen ekibin bir yıl boyunca bilgileri toplandığını söyleyen Altintop, derecelendirme sistemlerini ise şöyle anlattı: "Hayatını yitiren insan, yaralanan ve çatışma bölgelerinde kaçan mülteci sayısı çatışmalara giren grupların büyüklüğü ile kullanılan silahlara ilişkin bilgileri kaydediyoruz. Daha sonra bu verileri 'Çatışma Bilgi Sistemi' dediğimiz metotla derliyoruz."

Bilgileri yerel ve uluslararası kaynaklardan topladıklarını söyleyen enstitü yöneticisi Yasemin Altintop, "Kaynakların doğrulunu başka değişik kaynaklarla karşılaştırarak teyit ediyoruz" dedi. 

Kürt bölgesindeki çatışmaları da bu şekilde topladıklarını hatırlatan Altintop, son olarak "Oradaki çatışmaları başka bir bölgeyle karşılaştırmıyoruz, niteliğine göre ayırmıyoruz. Biz sadece çatışma bölgelerine odaklanarak niceliğini çıkartıyoruz" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder