21 Ağustos 2012 Salı

TRT muhabirinin Halep'te öldürüldüğü iddia edildi

Amed - Suriye'de yaşanan iç çatışmaları izlemek için Halep kentinde bulunduğu belirtilen TRT muhabiri Cüneyt Ünal'ın öldürüldüğü iddia edilirken, TRT'den henüz bu konuda bir açıklama gelmedi.

Gün içinde El Hurra gazetesi, araba içinde yolculuk eden dört gazeteciye Özgür Suriye Ordusu militanları (ÖSO) gibi giyinen kişilerce ateş açıldığını yazmıştı. 45 yaşındaki Japon kadın gazeteci Mika Yamamoto ile aynı araçta bulunan ikisi Arap biri Türk üç gazeteci de kaybolduğu iddia edilmişti.

Bu haberin ardından bir açıklama yapan Japon Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin Halep şehrinde bir çatışmanın ortasında kalan Japon gazeteci Mika Yamamoto'nun hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Suriye’de gazetecilere yönelik saldırılar son zamanlarda büyük artış gösterdi. Ünal ve Yamamoto ile birlikte Suriye’de Mart 2011’den bu yana hayatını kaybeden yabancı gazetecilerin sayısı 6’ya yükseldi. Bir Fransız gazeteci 11 Ocak 2012’de, bir Fransız fotoğrafçı ile Amerikan Sunday Times gazetesinin muhabiri 22 Şubat’ta ve Lübanlı El Cedid televizyonun bir gazetecisi 9 Nisan’da öldürülmüştü. Amerikan New York Times gazetesinin bir muhabiri ise 16 Şubat günü geçirdiği astım krizi sonucu hayatını kaybetmişti. 

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF)’ye göre çatışmaların başından bu yana 30 dolayında gazeteci hayatını kaybetti. RSF ayrıca, Batılılar ve Türkiye’nin desteğinde İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi’ne (SUK) açık mektup yazarak, gazetecilere yönelik saldırılara dikkat çekti. SUK Başkanı Abdulbasıt Seyda’ya yazılan mektupta, “Birkaç haftadan beridir, örgütümüz ne yazık ki rejime karşı mücadele eden güçlerin tarafında haber özgürlüğüne yönelik ihlal tespit etti” denildi. 

Mektupta, Temmuz ortasında evinden alıkonulan ve 3 Ağustos günü infaz edilen sunucu Muhammed El Said’e yönelik saldırının İslamcı grup El Nusra’nın üstlendiği belirtilirken, 5 Ağustos günü Suriye resmi televizyonu kameramanı Talal Canbakeli’nin Şam’da Suriye Özgür Ordusu’na bağlı Harun El Reşid birliği tarafından kaçırıldığı, 10 Ağustos günü de hükümet yanlısı El İhbariye özel televizyonu ekibinin yine Şam’da Suriye Özgür Ordusu’na bağlı bir birlik tarafından alıkonulduğu ifade edildi. Son bilgilere göre, bu ekip üyelerinden birinin öldürüldüğü, diğerlerinin de kamera önünde itirafa zorlandığına dikkat çekildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder