21 Ağustos 2012 Salı

Şamil Tayyar Antep saldırısını nerden biliyordu- Erdem Can

AKP Hükümeti, HPG güçlerinin Şemdinli'nin de içinde yer aldığı geniş bir coğrafyada sürdürdüğü alan hakimiyetini Türk kamuoyundan gizlemek için elinden geleni yapıyor. Kendi iktidarının bu bölgede yok olduğunun anlaşılmasını perdelemek isteyen AKP, son dönemde eşine az rastlanır bir ırkçı hezeyanı pompalamaktan da geri durmuyor.

Kürt sorununun siyasal çözümünü engellemek üzere devreye soktuğu yeni savaş konsepti de boşa çıkan AKP ülkede yaşanan tüm olumsuzlukların müsebbibi olarak Kürt Özgürlük Hareketi'ni göstermeyi bu dönemin temel politik uygulaması olarak yaygınlaştırmaya çalışıyor.

Son olarak Antep'de yaşanan bombalı saldırı ardından AKP Hükümeti'nin bu ırkçı propagandası sokakta pratik sonuçlarını gösterdi. Bombanın patlamasının ardından Antep sokaklarında toplanan ırkçı kalabalıklar AKP Hükümeti'nden aldıkları destekle Kürtler aleyhine sloganlar atarak BDP il ve ilçe teşkilatlarına saldırdılar.

Hiçbir açıklama yapılmadığı halde olayın müsebbibi olarak PKK'yi-dolayısıyla tüm Kürtler'i- hedef gösteren AKP'nin bu konudaki hazırlığının önceden yapıldığı muhakkak. 

AKP'nin meclis içinde ve sosyal medyadaki ırkçı tetikçisi Antep Milletvekili Şamil Tayyar Antep'te meydana gelen patlama sonrası yaptığı açıklama ile bu hazırlığı ele verdi.

HPG'nin Antep'te gerçekleşen ve dokuz sivil vatandaşın hayatını kaybettiği saldırı ile ilgilerinin olmadığına ilişkin açıklamasının haberi saat 09:17'de (21 Ağustos 2012) ANF tarafından kamuoyuna duyuruldu. Bu haberin ardından Türk basınında da HPG'nin söz konusu açıklaması yer aldı.

HPG'nin bu açıklamasından saatler sonra 13:18'de Doğan Haber Ajansı(DHA)'nın 'Şam patlamasının rövanşı' başlığı ile servis ettiği haberde AKP'li Şamil Tayyar, “bugüne kadar sivil saldırıları üstlenmeyen terör örgütü bu saldırıyı üstlendi.” diyor. PKK'nin bu olayı nerede üstlendiğine ilişkin bir kaynak verme ihtiyacı da duymuyor.

Aksi yönde bir açıklama Türk basınında da yer aldığı halde Tayyar, önceden planlandığı gibi bu olayın da PKK'nin üzerine yıkılması için üzerine düşeni yapıyor.

Tayyar aynı açıklamada, kendisinin bu ve benzeri olaylara ilişkin “özel” bilgilerin sahibi olduğunu da şu sözlerle ifade ediyor:

“Olaydan önce biz il binasında bayramlaşmadan sonra milletvekilleriyle yaptığımız özel toplantıda ben bu konuyu dile getirmiştim. Suriye'den Gaziantep'e çok sayıda terörist geçişinin olduğunu, bunların Gaziantep şehir merkezindeki birçok evi birer cephaneliğe dönüştürdüğünü, o nedenle Allah korusun gerekli tedbir alınmazsa önümüzdeki günlerde çok büyük patlamaların olabileceğine vurgu yapmıştım.”

Tayyar'ın kaynağı belli olmayan bu bilgisinin, olasılıklara da yer vermeyecek şekilde, “önümüzdeki günlerde çok büyük patlamalar olabilir” dedirtecek netlikte olması dikkat çekiyor.

Zira, Şamil Tayyar konuşmasının devamında da bu bilgileri resmi istihbarat birimlerinden almadığını özellikle vurguluyor. Tayyar, “Biz yerel kaynaklardan istihbarat birimlerinde de bu bilgilerin olduğunu öğrendik. Bunu görüyoruz, biliyoruz. Burada bir istihbarat zaafı gibi görünmüyor” diyerek kendisinin resmi istihbarat örgütünün dışında bir kaynaktan “büyük patlamalar olabileceği” haberini aldığını anlatıyor.

Ayrıca Tayyar'ın, Antep'te meydana gelen saldırının Şam'da Esed yönetiminin üst düzey yöneticilerinin öldüğü patlama ile ilintilendirmesi de dikkat çekiyor. Tayyar, alenen Şam'da yaşanan patlamanın Ankara yönetimi ile ilgisini vurguluyor. Bu yüzden de DHA haberini, 'Şam patlamasının rövanşı' olarak atıyor.

Şamil Tayyar'ın kendi kurmacaları üzerinden giriştiği manipülasyon çabaları AKP'li Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarıyla da boşa çıkıyor. AKP'nin mızrağı kendi çuvalına sığmıyor. Davutoğlu konuya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, “Şuana kadarki veriler ışığında netleşmiş tablo yok. Araştırmalar ortaya çıkar ve neticeler ortaya konur.” diyor. 

Kendi hükümetinin bakanı tarafından boşa çıkarılan Şamil Tayyar'ın, kendisinin bilgi kaynağı da olan hangi derin mahfillerden beslendiği de önümüzdeki dönem açısından Antep saldırısının faillerinin bulunması kadar aydınlatıcı olacaktır.

erdemcan@riseup.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder