21 Ağustos 2012 Salı

ABD: Petrol şirketleri Irak hükümetinin onayını almalı

Washington/Hewler - ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak merkezi hükümetinin onayı olmadan petrol şirketlerinin Kürdistan Bölgesi ile anlaşma imzalamaması gerektiğini söyledi. Bu arada Fransız Total şirketi Kürdistan bölgesi ile ikinci bir anlaşma imzaladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, “Bizim kendi şirketlerimize ilişkin, federal Irak hükümetinin onay olmadan onlardan Irak’ın herhangi bir bölgesi ile petrol üretimi veya çıkarılması için yapılan anlaşmaların onları hukuki zorluklarla karşı karşıya getireceğini söylemeye devam ediyoruz” dedi. 

ABD’li gruplar ExxonMobil ve Chevron, merkezi hükümetin uyarı ve yaptırımlarına rağmen Kürdistan Bölgesi ile anlaşma yapmışlardı.

Nuland, bu şirketlerin karalarını kendileri alacağını söylerken, bu konuda Irak federal yasaması olmadığı sürece risk almış olacakların sözlerine ekledi. 

Kürdistan Bölgesi, yabancı şirketlerle onlarca anlaşma imzaladı. Bağdat hükümeti bu anlaşmaları “illegal” olarak değerlendirirken, Kürt hükümeti Bağdat’ın petrol şirketlerine ödeme yapmadığı ve Nuri El Maliki’nin ülkeyi diktatörlükle yönetmek istediği tepkisinde bulunuyor. 

12 Ağustos günü Irak hükümeti Fransız Total şirketine ültimatom vererek Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerine son vermesini istedi

Temmuz ayında Bağdat, Amerikalı Chevron şirketinin Irak’In diğer bölgelerinde çalışamayacağını açıklarken, ExxonMobil şirketine karşı da benzer yaptırımlara gidecekleri tehdidinde bulundu.

Merkezi hükümetin tehditlerine rağmen Total şirketi 21 Ağustos günü Kürdistan Bölgesi ile ikinci bir anlaşma imzaladı. Kanadalı ShaMaran Petroleum şirketi, bir Total şubesinin Taza petrol blokunda 48 milyon dolar tutarında yüzde 20’lik bir pay aldığını açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder