28 Ağustos 2012 Salı

Kolombiya hükümeti ile FARC Oslo’da buluşacak

HABER MERKEZİ - Kolombiya hükümeti ile FARC örgütü arasında yapılan gizli görüşmeler sonucunda taraflar barış görüşmeleri için Oslo’da buluşma kararı aldı. Oslo görüşmeleri 5 Ekim’de başlayacak. 

Latin Amerika medyasında uzun süredir spekülasyonları yapılan Kolombiya hükümeti ile FARC gerilla örgütü arasındaki görüşmeler doğrulandı. Görüşmeler bizzat Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından doğrulandı. Görüşmeleri önce twitter hesabından doğrulayan Santos, Başkanlık yemini ettiği ilk günden itibaren Kolombiya’da barışı tesis etmek için çalıştığını belirterek, "Barışı arama çabaları doğrultusunda, yaşanan çatışmalara son vermek için Farc ile görüşmelerde ilerleme sağlanmıştır" dedi. Santos, kısa bir süre sonra ise devlet televizyonuna konuşarak, “Barış arayışına olan sorumluluğunu” yerine getirdiğini söyledi.

Latin Amerika medyası, Kolombiya hükümeti ile FARK’ın barış görüşmelerini başlatmak için bir anlaşma imzaladığını yazmıştı. Yerel medya ağı Telesur’a Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un kardeşi Enrique Santos Calderon, güvenlik danışmanı Sergio Jaramillo ve çevre bakanı Frank Pearl’ın katıldığı görüşmeler, Venezüella, Norveç ve Kübalı arabulucular eşliğinde geçen Mayıs ayında gizlice Kuba’ın başkenti Havana’da başlatıldı. Havana’daki görüşmelerde taraflar imzaladıkları resmi anlaşma ile esas görüşmelerin Ekim ayında Norveç’in başkenti Oslo’da başlamasına karar verdiler. 

Kolombiya Ulusal Radyosu RCN de haberleri doğrulayarak, Oslo’daki görüşmelerin 5 Ekim günü başlayacağını duyurdu. RCN ayrıca tarafların bu süreç içerisinde Havana’da görüşmelere devam edebileceklerini de kaydetti. 

Kolombiya hükümeti ile FARC arasındaki ilki 1982 yılına ait olan, zaman zaman kesintilere uğrayan barış görüşmeleri en son Şubat 2002’de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Barış görüşmelerinin başarısızlığa uğramasından sonra, ülkede 50 yıldır silahlı mücadele yürüten FARC ile devlet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu süreçte büyük kayıplar vermesine karşın FARC, ülkenin güneydoğusunda konumlandığı geniş alan üzerindeki hakimiyetini sürdürmeye devam etti. 

FARC, yaklaşık 2 yıl önce Kolombiya devlet başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra müzakere işaretlerini veren Manuel Santos’a Mart ayında sivil toplum örgütleri aracılığı ile gönderdikleri bir mektupta barış görüşmelerine katılabileceklerini duyurmuştu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder