28 Ağustos 2012 Salı

İsveç'te 'Şakşakcı Türk' diyen parti yöneticisi görevinden alındı

Stockholm - İsveç’te Hükümetin büyük ortağı “Moderat Parti”nin sosyal medya sorumlusu Thomas Böhlmark, Kürt politikacı Nalin Pekgül hakkında ırkçı ve aşağılayıcı ifadeler kullandığı için görevden alındı. 

Böhlmark Sosyal Demokrat İşçi Partisi Lideri Stefan Löfven’in bir parkta yapacağı konuşma öncesi partinin Resmi Twitter Hesabında konu tartışılırken Pekgül hakkında ırkçı ve aşağılıyıcı ifadeler kullanmakla suçlanıyordu. 

Maria Hagbom adlı partili Löfven’in konuşma yapacağı parka gitmek ve Nalin Pekgül gibi kendinden geçmiş alkışcıları görmek istemediğini belirtmesini, Böhlmark “Görevlendirilmiş Ombudsmanlar ve şaşakcı bir Türk en iyileri LOL!”(Gülmekten Kırıldım) diyerek cevapladı.

Bu aşağılayıcı ifade sosyal medyada yoğun protestolara yol açtı. Aralarında kendi parti arkadaşlarınından bulunduğu binlerce kişi Böhlmark’ı ırkçılık yapmak ve Pekgül’e hakaret etmekle suçladı. Aynı zamanda partisinin Twitter sorumlusu olan Böhlmark kullandığı cümleleri sildi ve çok pişman olduğunu söyleyerek Pekgül’den özür diledi. 

İlk başta Böhlmark’ın talihsiz bir yorum yaptığını belirterek olayı geçiştirmeye çalışan Moderat Parti tepkilerin giderek artması ve konunun görsel ve yazılı medyaya yansımasının ardından Böhlmark’ın sosyal medya sorumluluğu görevinden alındığını açıkladı. 

Nalin Pekgül’ün ağabeyi Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi gazetelere yansıyan demecinde “Kızkardeşimin ‘Şakşakcı Türk’ olarak adlandırılması çok üzücü. Bu beklenmedik ırkçı sözlü bir saldırı. 2012 yılında Moderat Partinin bir yetkilisinin bu ifadeleri kullanacağına asla inanmazdım” diyor ve Böhlmark’la “İsveç Demokratları” arasında “ne fark var” diye soruyor.

Irkçı ve yabancı “İsveç Demokratları”nın Jimmie Åkesson’un Basın Sekreteri ise Böhlmark’ın düşüncelerini paylaştığını söylüyor. 

Böhlmark aynı zamanda Moderat Parti’nin Politik Sekreteri görevini yürütüyor. Parti yönetiminin önümüzdeki günlerde Böhlmark’ın görevde kalıp kalmamasını gözden geçireceği bildiriliyor.

Batman doğumlu Nalin Pekgül 1994-2002 tarihleri arası Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Milletvekilliğini, 2003-2011 yılları arası da Kadın Kolları Başkanlığını yapmıştı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder