ANKARA - Cezaevlerinde hak ihlalleri ve keyfi uygulamalar bitmek bilmiyor. BDP Muş Milletvekili Demir Çelik’in kaleme aldığı “Özgürlüğünde kaldı gözlerim” kitabı Osmaniye Cezaevi’nde ‘sakıncalı’ listesine alınarak yasaklandı. Çelik, yayın yasaklarını Meclis’e taşıdı.
BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, cezaevinde yasaklanan yayınlarla ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in cevaplaması istemiyle Türkiye Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
Çelik önergede, muhalif kesimleri susturma yönteminin bir sonucu olarak, cezaevlerinde her geçen gün tutuklu ve hükümlü sayısının misliyle arttığını belirtti. “Dört duvar arasındaysa benimdir” anlayışıyla Cezaevlerindeki hak ihlallerinin ‘rutin’ bir uygulamaya dönüştüğüne, en temel hak ve özgürlüklerin pervasızca kısıtlandığına dikkat çekti.
“Örneğin bir hak ihlali olan çıplak aramayı kabul etmeyen tutuklu ve hükümlülerin şiddet ve zor kullanılarak soyulması, kabul etmeyenlerin en basitinden haftalık 10 dakika olarak gerçekleştirdikleri aileleri ile telefonda görüşme hakları ellerinden alınmış, cezaevi yönetimince ‘uslu’ olmayan tutuklu ve hükümlülerin bu ve benzeri yasal hakları gasp edilmiştir” dedi.
Bu keyfi uygulamaların en çarpıcı olanlarından birinin de yayın yasağı olduğunu vurgulayarak, kendisinin kaleme aldığı “Özgürlüğünde Kaldı Gözlerim” kitabının Osmaniye cezaevinde ‘Sakıncalı’ listesine alınarak yasaklanmasını örnek gösterdi. Büyük bir hukuksuzluk örneği dediği yasakların hangi kriterlere göre uygulandığını sordu.
Adalet Bakanı Ergin’e, “Piyasada serbestçe satılan yayınların yasaklı listesine alınarak tutuklu ve hükümlülere verilmemesi sizce de bir hak ihlali değil midir? Tutuklu ve hükümlülerin sudan sebeplerle temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Cezaevlerinde uygulanan insan hakları ihlallerini gidermeye dönük Bakanlığınızın yürüttüğü çalışmalar nelerdir?” sorularını yöneltti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder