28 Ağustos 2012 Salı

Fransa'dan tampon bölgeye destek!

Paris - Libya’da binlerce kişinin katledildiği savaşa öncülük eden Fransa, bu kez Suriye için savaş sinyali verdi. Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande, Şam’ın kimyasal silah kullanması halinde “doğrudan müdahaleye meşru bir neden” sunacağını söyledi.

Elysée Sarayı’nda toplanan Fransız büyükelçiler önünde konuşan Hollande, “Fransa Suriye muhalefetinden, yeni Suriye’nin meşru temsilcisi olabilmesi için kapsayıcı ve temsiliyetli bir geçici hükmet oluşturmasını istiyor” dedi. 

Arap ortaklarından da bu süreci hızlandırması için çalıştıklarını ifade eden Hollande, “Ve Fransa, kurulduğu andan itibaren yeni Suriye’nin geçici hükümetini tanıyacaktır” diye ekledi. 

Kimyasal silah konusunda da uyaran Fransa, bunun kullanılması halinde uluslar arası topluma “doğrudan bir müdahale için meşru neden” sunulacağını söyleyen Hollande, “alanda özgür, demokratik ve tüm toplumların güvenliğini garantileyen bir Suriye için çalışanlara desteklerini” açıkladı. Hollande, özellikle “Suriye topraklarında kurtarılmış alanlar organize edenleri” desteklediklerini belirterek, Türk devletinin tampon bölge önerisini ima etti. 

Hollande’dan önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Libya’ya karşı savaşa öncülük etmişti. Libya lideri Kaddafi’nin NATO tarafından linç edilerek infaz edildiği saldırı sırasında yapılan bombardımanda binlerce sivil hayatını kaybetmişti. Fransa ile Kaddafi arasındaki işbirliği ise belgeleriyle ortaya çıktı. Kaddafi’nin Sarkozy’nin seçim kampanyasını finansa ettiğine dair çok sayıda tanıklık ve belge medyada yer almıştı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder