28 Ağustos 2012 Salı

Adli Tıp'ta gerilla organlarının satıldığı iddiası

Amed - Kimlik belirleme, DNA testi gerekçesiyle Adli Tıp Kurumlarında bekletilen HPG gerillalarına bir çok cenazenin iç organlarının satıldığı ileri sürüldü. Tanıkların anlatımına göre, uygulama Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ‘gizli’ ibareli bir belgeye dayanarak yapılıyor.

Malatya Adli Tıp Kurumu’nda görevli ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi Lekolin sitesine verdiği bilgide, Adli Tıp’a getirilen HPG gerillalarına ait cenazelerin iç organlarının çıkartılarak başta Gata Askeri Hastanesi olmak üzere diğer askeri hastanelere ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği sivil hastanelere satıldığını söyledi. 

Adli Tıp görevlisi uygulamanın Valilik, bölge komutanlıkları, il sağlık müdürlerine gönderilen ‘gizli’ bir belgeye dayandırılarak yapıldığını dile getirdi. Buna göre belgede, çatışmalarda hayatını kaybeden gerilla cenazelerinin 24 saat içinde öncelikle ve ivedilikle helikopter ile çatışma bölgelerinden alınarak vücut özellikleri bozulmadan en yakın sağlık kuruluşlarına götürülmesi, buralarda soğutucu araçlarla Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği Adli Tıp Kurumlarına gönderilmesinin istendiği iddia ediliyor. Sağlık Bakanlığı’nın Adli Tıp Kurumları’nı da yine ‘gizli’ ibareli bir yönetmelikle uygulamadan haberdar ettiği belirtiliyor. 

Görevlinin anlatımına göre, bu yönetmeliği esas alan Adli Tıp Kurumlarında, cenazelerden tahrip olmamış iç organları çıkartılarak Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş hastanelere gönderiliyor. İç organların yerleri pamukla doldurulduktan sonra dikilerek ailelere teslim ediliyor. 

CENAZELER KADAVRA OLARAK DA KULLANILIYOR

Adli Tıp görevlisi, cenazelerin sadece organ ticaretinde değil, kısa süreli olarak Türkiye ve Kürdistan’daki Tıp fakültelerinde kadavra olarak kullanıldığını da söyledi. Özellikle Tıp Fakültelerine kadavra olarak gönderilen ve iç organları çıkartılanlar arasında daha çok Batı ve Doğu Kürdistanlı gerilla naaşları yer alıyor. Tıp Fakültelerinde kadavra olarak kullanılıp parçalanan gerilla naaşları genelde kimsesizler mezarlıklarına gömülüyor. Bazıları da ailelerin bilgisi dışında belediye mezarlıklarına gömülerek naaşın deforme olması sağlanıyor.

HAZIRLIK DAHA OPERASYON AŞAMASINDA YAPILIYOR

Tüyler ürperten bu uygulamanın hazırlığının daha operasyon aşamasında yapıldığı da bildiriliyor. Lekolin’e bilgi veren kaynak, Ocak 2012 tarihinde Dersim’de 8 HPG gerillası, Şubat 2012 tarihinde Şırnak-Besta’da 15 HPG gerillası, Mart 2012 tarihinde Bitlis’te 15 YJA-STAR gerillasının yaşamını yitirdiği operasyonlar öncesinde bölge komutanlıklarındaki askerlerin Adli Tıp Kurumları’nı bilgilendirdiklerini, “çok sayıda ölü teröristin getirileceği ve bunun için hazırlık yapılması”nı istediklerini aktardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder