28 Ağustos 2012 Salı

Deprem ihalelerinde aslan payı AKP ve Cemaatçilerin

HABER MERKEZİ - Vanlılar depremin yaralarını sarmaya çalışırken, AKP ve Cemaate yakın isimler ihaleler aracılığıyla ceplerini dolduruyor. Afet konutlarıyla ilgili 1 milyar 400 milyon liralık ihalelerin, 1 milyar 4 milyonluk bölümü AKP’li, AKP’ye yakın işveren dernekleri, Gülen Cemaati üyesi işverenlere ait şirketlere verildi. 

Gazetecileronline sitesinin haberine göre, TOKİ Başkanlığı’nda gerçekleştirilen ihalelerin toplam tutarı 1 milyar 424 milyon lira. Bu ihalelerin 1 milyar 4 milyon liralık bölümü AKP’li, AKP’ye yakın işveren derneklerinden Gülen Cemaati mensup işverenleri bünyesinde toplayan Türkiye Sanayi ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) üyesi ya da tarikat ve cemaat mensubu işverenlerin şirketlerine verildi. Bu şirketlerin aldığı pay yüzde 72’ye denk geliyor.

İLK SIRADA MİLLETVEKİLİ ADAYI VAR

İhalelerde 92 milyon 250 bin Liralık tutarla Gülen Cemaati’ne yakın Bitlis Genç İşadamları Derneği-BİGİAD Başkanı ve 2011 seçimlerinde AKP’den Bitlis Milletvekili Adayı olan Mehmet Zeki Peker’in şirketi Pekhan İnşaat ve ağabeyi Hüsamettin Peker’e ait Pekintaş şirketi başı çekiyor.

İkinci sırada Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu ve yakınlarının şirketleri var. Kuzu ve yakınlarının sahip olduğu, AKP’nin iktidara gelmesinden önce adı sanı duyulmamış şirketlerden Dört K İnşaat Limited Şirketi’ne 41 milyon 450, Kuzu Toplu Konut Limited Şirketi’ne ise 44 milyon 915 bin liralık iki ayrı konut ihalesi verildi. İki şirkete verilen ihalelerin toplamı 86 milyon lirayı geçiyor.

Siirt’te okuduğu “Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız” şiiri nedeniyle ceza aldığı için seçilemeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Meclis’e sokmak için 2003'te yapılan ara seçimde Siirt'in caddelerine “Yiğit düştüğü yerden kalkar” diye pankartlar astıran, işyerlerini Erdoğan’ın ekibine seçim bürosu olarak kullandıran Kuzu’nun AKP döneminde aldığı ihalelerin miktarının en az 3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Üçüncü sırada ise İsmailağa Cemaati’nin önde gelen isimlerinden biri olduğu belirtilen Mehmet Çelik ve yakınlarının şirketleri yer alıyor. Çelik’in sahibi olduğu Tek-Çelik İç ve Dış Ticaret İnşaat Sanayi A. Ş.’ye 35 milyon 50, yakınlarının sahibi olduğu Ankara Beton Sanayi ve Ticaret A. Ş.’ye 38 milyon 500 bin liralık ihale verildi. İki şirketin aldığı ihalelerin toplamı 73 milyon 550 bin lira olurken, Ankara Beton’un, AKP’nin eski milletvekillerinden ve tanınmış isimlerinden biri olan Murat Mercan’ın çalıştığı eski şirketin sahiplerinin olduğu belirtiliyor.

AKP BEŞİKTAŞ İLÇE YÖNETİMİNDEN BİR İSİM DE PAY SAHİBİ

Pay sıralamasında, Kayserili, sahibi bir MÜSİAD üyesiyle ortak olan Can İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne 52 milyon 415 bin liralık bir ihale verilirken, AKP Beşiktaş İlçe Yönetim Kurulu üyeliği yapan Mehmet Erdinç Varlıbaş ile Trabzonlu tanınmış işverenlerden Süleyman Varlıbaş’ın sahibi olduğu “Varyap Varlıbaşlar Yapı Sanayi Turizm Yatırımları Ticaret ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi” 51 milyon 456 bin liralık bir pay aldı.

ESKİ MHP’Lİ YENİ İSLAMCI DA LİSTEDE

İhalelerden en büyük payı alanlardan biri de Elazığlı, MHP kökenli Çelik Ailesi’ne ait YSE Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. geliyor. Büyük Ankara Oteli’ne özelleştirmeden satın alıp yeniledikten sonra işletmesini, Gülen Cemaati’ne ve Başbakan’a yakınlığıyla bilinen Fettah Tamince’ye veren ailenin şirketinin aldığı ihalenin tutarı 50 milyon 970 bin lira. Şirketin ortaklarından Fadıl Çelik, İslamcı işverenlerin örgütlendiği MÜSİAD’ın üyelerinden biri.

ESRARENGİZ DANIŞMANA VEFA

Bingöllü, AKP’li olduğu belirtilen Barulay Ailesi’ne ait Zek-San İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’ne verilen ihalenin tutarı 48 milyon 495 bin lira olurken, ardından YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi geliyor. Şirket, AKP’nin kurucularından, bugüne kadar hiç basına çıkmayan, gerçek adı yerine “Mücahit Arslan” adını kullanan, Erdoğan’ın makam arabasına binen ender kişilerden biri olan özel danışmanı Ali İhsan Arslan ile babası AKP Diyarbakır eski Milletvekili Mücahit İhsan Arslan’ın akrabalarının şirketi. Cüneyt ve Hüseyin Arslan’a ait şirketin aldığı ihalenin tutarı 48 milyon 100 bin lira.

‘YEŞİL SERMAYE’NİN ÖNCÜSÜ YİNE UNUTULMAMIŞ

Sıralamada, AKP 22. Dönemi Kayseri Milletvekili Niyazi Özcan’ın şirketi de yer alıyor. Özcan’ın ortağı olduğu Öz-Kar İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., 47 milyon 550 bin liralık bir ihale verilirken, gurbetçilerden yüksek kâr payı vaadiyle para toplamasıyla tanınan ve o dönem “yeşil sermaye” diye adlandırılan şirketlerin öncüsü sayılan Kombassan Holding’e ait Komyapı, 44 milyon 915 bin liralık bir pay aldı.

MÜSİAD üyesi, Muşlu işveren Metin İlci’nin sahip olduğu İlsan İnşaat Şirketi’ne 42 milyon 230 bin liralık bir ihale verilirken, ihale alan, iktidara yakın diğer şirketler şöyle: Uzunlar İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Biat İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Seç Yapı İnşaat Enerji Turizm ve Ticaret Limited Şirketi, Ilgın İnşaat İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, Gestaş İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi, Seha İnşaat Mühendislik Madencilik Tur. San. ve Tic. A.Ş., Ali Acar İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Begüm Yapı Turizm Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi, Baş Yapı İnşaat Taahhüt ve Turizm Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi, Amiroğlu İnşaat Anonim Şirketi ve Akhaş İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder