29 Ağustos 2012 Çarşamba

Yalçın’ın cenazesi binler tarafından toprağa verildi

MARDİN - PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla Kızıltepe'de bedenini ateşe veren Mehmet Yalçın'ın cenazesi binlerce kişi tarafından toprağa verildi. 

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde 1 Ağustos'ta Kızıltepe Adliye binası önünde bedenini ateşe vererek yaşamına son veren Mehmet Yalçın, dün son yolculuğuna uğurlandı. Mardin Ademhan Tesisleri'nde yüzlerce araçlık konvoyun karşıladığı cenaze, Kızıltepe Sanayi Mezarlığı'na getirildi. Cenaze konvoyunun Kızıltepe şehir merkezinden geçirilmesini engelleyen polisler, merkeze giden bütün yollarda barikatlar kurdu. Cenaze konvoyunun ilçe merkezinden geçirilmesi için polislerle yapılan görüşmeler sonuç vermeyince, halk ile polisler arasında gerginlik çıktı. Bunun üzerine yüzlerce araçlık konvoy yolu yarım saat trafiğe kapattı. Ardından Yalçın'ın babası Mehmet Ali Yalçın'ın isteği üzerine cenazenin yolda daha fazla bekletilmemesi için şehir merkezine girmekten vazgeçilerek, Mardin yolu üzerinden Sanayi Mahallesi Mezarlığı'na doğru hareket edildi. 

YALÇIN’I BİNLER KARŞILADI

Cenaze konvoyunun mahalleye girişinde binlerce kişi "Biji Serok Apo", "Şehit namırın", "Dağlarda arama Apocular her yerde", "Bê Serok jiyan nabe", "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "Ey şehid xwîna te li erde namîne" ve "İntikam" sloganları attı. "Heval Mehmet bedeninle tutuşturduğun özgürlük meşalesini Rêber Apo'nun özgürlüğüyle taçlandıracağız" yazılı pankartın taşındığı cenaze merasiminde özgürlük ve devrim mücadelesinde yaşamlarını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun bitişiyle binlerce kişi hep bir ağızdan "Çerxa Şoreşe" marşını okudu. 

‘YALÇIN’IN BEDENİNDEKİ ATEŞ KIVILCIMLARI DAĞLARI AYDINLATACAK’

Cenazesin defin işlemlerinin ardından düzenlenen törende konuşan MEYA-DER Mardin Temsilcisi Mahmut Erdem, Yalçın'ın eyleminden önce sürekli ailesine Roboski'de öldürülen 34 Kürt'ün ölümünden üzüntü duyduğunu ve bunu kaldıramadığını söylediğini ifade ederek, Yalçın'ın PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi kınamak amacıyla böyle bir eyleme başvurduğunu öğrendiklerini söyledi. Erdem, Yalçın'ın canını Kürt halkı ve Önderliği için feda ettiğini kaydederek, "Yalçın'ın bedenindeki ateş kıvılcımları dağları aydınlatacaktır" dedi.

‘BENİM OĞLUM TÜM KÜRTLERİN ŞEHİDİDİR’

BDP Mardin İl Eşbaşkanı Sihem Elveren Alp ise, Yalçın'ın gerçekleştirdiği eyleme saygı duyduğunu belirterek, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın bu tür eylemlerinin tekrarlanmaması yönündeki çağrılarını hatırlattı. Alp, AKP hükümetinin Kürt halkı üzerindeki baskılarının devam ettiğini sözlerine ekleyerek, "Şehitlerimizin bize miras bıraktığı değerlere sahip çıkarak, mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz" diye kaydetti. 

Anne Fatime Yalçın ise, "Benim oğlum tüm Kürtlerin şehididir" dedikten sonra gözyaşlarına hakim olamayarak konuşmasını yarıda bıraktı. Konuşmaların ardından cenaze töreni son buldu. Ardından binlerce kişi aileye taziye ziyaretinde bulundu. 

Bugün saat 13.00'de Kızıltepe Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelecek çok sayıda kişi, Mehmet Yalçın'ın Sanayi Mahallesi'nde kurulan taziye çadırına kadar yürüyeceği öğrenildi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder