29 Ağustos 2012 Çarşamba

Suriye'den İsveç'e mülteci akını

Stockholm - Son bir kaç ay içinde İsveç’e iltica edenlerin sayısı iki kat arttı. Bunların çoğunluğunu Suriye’deki savaştan kaçanlar oluşturuyor. Haftada ortalama 200 Suriyeli iltica talebinde bulunuyor ve bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor. Göçmen Dairesi yetkilileri bu yıl 6 bin Suriyelinin iltica talebinde bulunacağını, bu sayının önümüzdeki yıl 11 bine yükseleceği tahmininde bulunuyor.

Bu yıl 38 bin kişinin iltica talebinde bulunacağı tahmin edliyordu. Ancak şimdiye kadar tahminlerin ötesinde, 7 bin kişi daha iltica talebinde bulundu. Yeterli hazırlığı olmayan Göçmen Dairesi ilticacıları barındırmada ve onlarla ilgilenecek görevliler bulmada güçlük çekiyor. 

İltica edenlerin büyük çoğunluğu savaşların sürdüğü Suriye, Afganistan ve Somaliden geliyor. Eskiden haftada 500 kişi iltica talebinde bulunurken bu sayı 1000’e yükseldi. İsveç Göçmen Dairesi Afganistan ve Somali’den gelenlerin durumlarını teker teker değerlendirilerek karar verirken Suriye’den gelen tüm ilticacılara 3 yıl geçici oturma izni veriyor. 

Stockholm’un Tumba semtinde mültecilerin gecici olarak kalacakları konutlar yapıldı. Suriye’den gelen göçmenlerin bir kısmı oraya yerleştiriliyor. Göçmenler arasında Türkiye’deki çadır kentlerden gelenler de bulunuyor. Abdul adlı bir ilticacı paraları yetmediği için hamile karısını Türkiye’de bırakarak geldiğini söylüyor. Göçmen Dairesi’nin karısının buraya getirilmesi için yardımcı olmasını istiyor. 

Savaş kışkırtıcıları Suriyeli ilticacılara kapıları kapatıyor

Birleşmiş Milletler’in Göçmen örgütü UNHCR’ye göre 150 bin kişi Suriye’den kaçarak komşu ülkelere sığındı. Ancak son aylarda Avrupa ülkelerine iltica eden Suriyelilerin sayısında belirgin bir artış görülüyor. Ancak savaş kışkırtıcılığı yapan Avrupa Birliği ülkelerinden bazıları ülkelerine iltica eden Suriyelileri almaya istekli değil. Folerans’ta kurulu Avrupa enstitüsü İltica Politikasını Araştırma Merkezi Şefi Philippe Farguez Avrupa Birliği’nin ortak bir iltica politikası olmadığını ve bazı ülkelerin ilticacıları Suriye’ye iade ettiklerini söylüyor. 

İsveç’in Avrupa Birliği Bakanı Cecilia Wikström Almanya ve İsveç’in en fazla Suriyeli göçmeni aldığını ve geçici oturum izni verdiğini belirterek Suriyelilere sınırlarını kapatan AB ülkelerine tepkili. Avrupa Birliği’nin Suriyeli ilticacılara karşı ortak sorumlulukları olduğunu belirten Wikström “Önemli olan 27 farkı sesle değil tek sesle konuşulması. Savaştan kaçmayı başaranlar doğal olarak Avrupa’da uygun bir biçimde karşılanmalı” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder