29 Ağustos 2012 Çarşamba

Kürt yönetimi: 1 Eylül'den itibaren vanaları kapatırız

HEWLER/BERLİN - Federe Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile Maliki başbakanlığındaki merkezi Irak hükümeti arasında gerginlik derinleşiyor. Kürt yönetimi 1 Eylül'e kadar Bağdat'ın verdiği sözleri yerine getirmemesi halinde Türkiye üzerinden gerçekleşen petrol akışını durduracaklarını bildirdi. Sadece Kürt yönetimi, günlük ortalama 100 bin varil petrol ihraç ediyor.

Bağdat hükümeti, Mesut Berzani başkanlığındaki Federe Kürdistan Yönetimi'nin yabancı şirketlerle petrol ve doğalgaz satışını yapmasına ısrarla karşı çıkıyor. Kürtlerin yabancı şirketlerin anlaşmaları iptal etmesi bir yana, her geçen gün yeni anlaşmalar yapması Bağdat hükümeti ile Kürt yönetimi arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi.

Maliki başbakanlığındaki Bağdat hükümeti, Kürtlerin yabancı şirketlerle yaptığı anlaşmaların Irak anayasasına aykırı olduğunu, üstelik petrol ihracatından elde edilen gelirlerin de Irak hazinesine aktarılmadığını savunuyor. Fakat Kürt yönetimi ise anayasaya uygun hareket ettiklerini bildirirken, Maliki hükümeti en son yabancı şirketlerin Kürtlerle yaptığı anlaşmaları iptal etmemeleri halinde bu şirketleri Irak'ın diğer bölgelerinden çıkarmakla tehdit etmişti.

KÜRT YÖNEMİ: PETROL AKIŞINI DURDURURUZ

Kürt yönetimi ise dün Bağdat hükümetine bir ültimatom verdi. Alman Haber Ajansı DPA'ya konuşan Hewler hükümetinin Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan bir yetkili, Bağdat hükümetinin kendilerine verdiği sözlerine yerine getirmemesi halinde petrol akışını 1 Eylül'den itibaren tamamen durduracaklarını söyledi. 

Kürt yetkili asıl Irak hükümetinin sözleri yerine getirmediğini ve son çare olarak Türkiye üzerinden petrol akışını kesmekte bulduklarını belirtti. Krizi çözmek için harekete geçen Irak Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komisyonu'nun çalışmaları ise sürüyor. İhtilaflara son vermeyi hedefleyen komisyon, yeni hazırlayacağı tasarıda petrol ve doğalgaz kanunun şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.

Kazakistan'ın doğalgaz rezervlerine eşit olduğu tahmin eden uzmanlara göre Güney Kürdistan'da 44 milyar varil petrol rezervleri bulunuyor. Günlük ortalama 100 bin varil petrol ihraç eden Kürt yönetimi, yabancı şirketlerle bugüne kadar yaklaşık 50'ye yakın üretim veya paylaşım anlaşması imzaladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder