29 Ağustos 2012 Çarşamba

Irak'ta 5 kişi daha idam edildi

Bağdat - Irak’ta Salı günü idam edilen 21 kişinin ardından bugün de 5 kişinin idam edildiği bildirildi. 

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre biri Suriyeli olmak üzere 5 kişi bugün idam edildi. Adalet Bakanlığı sözcüsü Haydar el-Saadi, bu kişilerin “terörizm” suçlarından mahkum olduklarını söyledi. 

28 Ağustos günü de 3’ü kadın 21 kişi “terörist eylemlerde bulundukları” gerekçesiyle idam edilmişti. 

BM İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay’ın idamların durdurulması çağrısına rağmen AFP’ye göre yılın başından bu yana en az 96 kişi infaz edildi. Irak’taki yargılamaların şeffaf olmadığı eleştirisi yapılıyor. 

Irak Anayasası’na göre idamın gerçekleşmesi için Devlet Başkanı Celal Talabani ile iki yardımcısı Tarık El Haşimi ve Kudeyr El Kuzay’dan oluşan Başkanlık Konseyi’nin imzası gerekiyor. Talabani daha önce idama karşı olduğunu söylemişti. Sünni olan Tarık El Haşimi ise hakkındaki tutuklama kararından sonra Güney Kürdistan’a sığındı. Bu durumda Başkanlık Konseyi’nin tek bir üyesinin imzası idam için yeterli olarak görülüyor. 

Uluslararası Af Örgütü’ne göre 2011 yılında Irak’ta en az 68 tutuklu idam edildi. Af Örgütü 24 Temmuz’da yaptığı açıklamada El Anbar Eyaleti’nde 200’e yakın kişinin infazına onay verildiğini belirterek, idamların durdurulmasını istedi. 

Şii Başbakan Nuri El Maliki, ülkeyi diktatörlükle yönetmekle eleştiriliyor. Maliki aynı anda Başbakan, Ulusal Güvenlik Bakanı, İçişleri Bakanı ve Savunma Bakanı görevini yapıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder