29 Ağustos 2012 Çarşamba

Robert Fisk: Deraya’da gerçekler anlatılandan farklı

LONDRA - İndependent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Suriye'de hafta sonu 245 kişinin katledildiği Şam'a bağlı Deraya kasabasına girdi. Kasaba sakinleriyle konuşan Fisk, tanıklıkların katliamı silahlı muhaliflerin işlediğine yönelik iddiaları güçlendirdiğini belirtti. 

Robert Fisk, Suriye ordusunun koruması altında girdiği, "Hayaletlerin ve yanıtsız soruların şehri" olarak tanımladığı Deraya'da yaşayanların anlattıkları hikayenin, katliamla ilgili dünyada dolaşan haberlerden farklı olduğunu yazdı. Kasaba sakinlerine göre, Deraya'da katliama "başarısız bir esir takası pazarlığı" neden olduğunu kaydeden Fisk, konuştuğu tanıklıkların da katliamın failinin Özgür Suriye Ordusu'na bağlı militanlar olduğuna yönelik iddiaları güçlendirdiğini belirtti.

Fisk’in konuştuğu kasaba sakinleri, rejim birlikleri kasabaya girmeden önce Özgür Suriye Ordusu’nun askerleri ve sivilleri rehin aldığını, silahlı muhalifler ve Suriye ordusu arasında 'esir takası müzakereleri' yapıldığını anlatıyor.

Müzakerelerle ilgili hiçbir resmi açıklamanın yapılmadığı belirtilen Fisk, anca Independent’a konuşan bir Suriyeli yetkilinin “Uzlaşı için tüm olasılıkları tükettikleri” söylediklerini aktardı. 

Derayalılara göre, rejim birlikleri ile akrabalıkları bulunduğu için muhalifler tarafından rehin alınan siviller ve askerler ile ordunun elindeki esirlerin takas edilmesi için her iki taraf da girişimlerde bulunmuş ancak görüşmeler sonuçsuz kalmış. Fisk, Suriye ordusunun görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine Deraya’ya operasyon başlattığını kaydetti. 

Fisk, askerlerden uzak görüştüğü katliamda yakınlarını yitirenlerin, öldürme olaylarının ordu kasabaya girmeden önce başladığını söylediklerini, cesetlerin bazılarının rejim birliklerine ve postacılara ait olduğuna dikkat çekerek şu yorumda bulundu: “Anlatılanlar doğruysa silahlı kişiler Suriye ordusu mensupları değil, silahlı isyancılardı.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder