29 Ağustos 2012 Çarşamba

Aydınlardan çağrı: Halkların iradesine saygılı olun

ANKARA - Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin hazırlanan bildiriye imza atan 171 aydın, askeri müdahalelerin halkların özgürlük ve barışına katkı sunmak yerine çatışma alanlarının oluşmasına neden olduğunu belirterek, “Adil ve onurlu bir barış için Ortadoğu halklarının iradesine saygı gösterilmesini istiyoruz” dedi. 

Aralarında Ayhan Bilgen, Lale Mansur, Baskın Oran, Roni Margulies, Ahmet İnsel, Aydın Engin’in de bulunduğu 171 aydın Ortadoğu’da yaşan gelişmelere ilişin ortak bildiri yayınladı. Hazırlanan bildiriye ilişkin Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Ayhan Bilgen, Seydi Fırat, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Türkiye Protestan Kiliseleri’nden İhsan Özbek, Başkent Kadın Platformu üyesi Fatma Ünsal, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Aydınlar adına hazırlanan ortak bildiriyi Ayhan Bilgen okudu. Bildiride, birçok inanç, kültür ve medeniyetin doğup dünyaya yayıldığı Ortadoğu’da savaşların yaşanmasının insanlığın ortak utancı olduğu vurgulanarak, “Doğal kaynakları sömürülen, kendi gelecekleri ile ilgili kararları kendilerinin almasına fırsat verilmeyen tüm Ortadoğu halklarının gerçek bir değişim ve bahara ihtiyacı olduğu açıktır. Baskıcı yönetimler kadar onların bugüne kadar iktidarlarını sürdürmesine destek olan güçler de bugün Ortadoğu’da yaşanmaya devam eden acının sorumlusu ve suç ortağıdır” denildi. 

‘MÜDAHALE SAVAŞI DERİNLEŞTİRİR’

Bildirgede, askeri müdahalelerin halkların özgürlük ve barışına katkı sunmak yerine çatışma alanlarının oluşmasına neden olduğu belirtilerek, Afganistan ve Irak örnek olarak gösterildi. Bildiride şöyle denildi: “Adil ve onurlu bir barış için Ortadoğu halklarının iradesine saygı gösterilmesini istiyoruz.Müdahaleci tehdit algılarının bölgede savaşın daha ağırlaşmasına ve bedellerin artmasına yol açacağı bilinmelidir. İçinde yaşadığımız bölgenin karşı karşıya bulunduğu durum ve muhtemel daha tehlikeli gelişmelerden kaygı duyuyor ve herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz. Etnik nefret ve inançlara yönelik ayrımcı yaklaşımlara karşı, Türkiye toplumunun farklı kesimlerinin barışçıl çözümlerden yana tavır alması ve bu doğrultuda kalıcı bir inisiyatifin oluşması için bir araya gelmesi gerektiğine inanıyoruz.”

‘İNSANLARIN DOĞUŞTAN GELEN HAKLARI VERİLMELİDİR’

Hazırlanan bildirinin ardından kurum temsilcileri kısa değerlendirmeler yaptı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Ortadoğu’da barış ihtiyacının olduğu bir dönemden geçildiğinin altını çizerek, “İnsanların doğuştan gelen hakları verilmelidir. Türkiye’de de savaş ortamı derinleşmektedir. Aynı şekilde Türkiye’de de farklı etnik kesimlerin ve inançların doğuştan gelen hakları verilmelidir” dedi. 

‘AKP VE MHP, MC HÜKÜMETİ GİBİ’

Geçmez’in ardından konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise vahim bir durum ile karşı karşıya olunduğunu söyleyerek, devleti yönetenlerin MGK toplantısında bir araya geldiğini, devletin MGK tarafından yönetildiği izlenimi verildiğini ifade etti. Türkdoğan, "Meclis başkanı anayasa çalışmalarını bir kenara bırakmış mutabakat önerileri ortaya atıyor. AKP ve MHP ise MC hükümeti gibi çalışıyor.Biz ise eşitlik, adalet, özgürlük ve barış demeye devam edeceğiz. Türkiye’de yaşayan farklı kesimlere karşı oluşturulmak istenen mutabakat boştur” ifadesini kullandı. Türkdoğan’ın konuşmasının ardından basın toplantısı sona erdi. 

Hazırlanan ortak bildiride imzası bulunan aydınlar ise şöyle: “Necati Abay, İrfan Açıkgöz, Orhan Adiyan, Servet Akbudak, İbrahim Akın, Kemal Akkurt, Sinecan Aksoy, Raşit Alaca, Şule Albayrakoğlu, Nurettin Aldemir, Cengiz Alban, Hamza Alpaslan, Necmiye Alpay, Remzi Altunpolat, Önder Aslan, Ömer Faruk Altıntaş, Hacer Ansal, Müjgan Arpat, Mehmet Atak, Şükrü Aslan, Yakup Aslan, Akın Atalay, Bülent Atamer, Cem Avaroğul, Adem Avcıkıran, Abdurrahim Ay, Azra Aydoğan, Erdoğan Aydın, Atilla Bahcıvan, Selim Baktıaya, Mehmet Balpetek, Hüseyin Barlas, Naime Erdem Başaran, Oya Baydar, Sema Bayraktar, Bahri Bayram Belen, Özgür Biçer, Kiraz Biçici, Ayhan Bilgen, Aydın Bodur, Mahmut Boynudelik, Suat Bozkuş, Hacı Mehmet Bulut, Hasan Buram, Kemal Bülbül, Nazar Büğüm, Fehim Caculi, Ayşen Candaş, Arif Ali Cangı, Osman Cem, Ergin Cinmen, Gülsüm Coşkun, Murat Çakır, Remzi Çalışkan, Mehmet Çelik, Yaşar Çelik, Mahmut Çetin, Nurgül Çetinkaya, Nevzat Çiçek, Ali Dağdelen, Yavuz Delal, Ayşegül Devecioğlu, Musa Dinç, Ahmet Dindar, Semra Doğan, Nusret Doğruak, Mustafa Durna, Koray Düzgören, Mustafa Eceviz, Aydın Engin, Robin Erdenci, Neşe Erdilek, Abdulbaki Erdoğmuş, Yalçın Ergün Doğan, Ergin Erkiner, Ali Erol, Turan Eser, Ergün Eşsizoğlu, Seydi Fırat, Melek Gölegenli, Tayfun Görgün, Mehmet Güç, Hülya Gülbahar, Ergün Gümrah, Talat Güneş, Sacit Güneş, Ali Ersin Gür, Gencay Gürsoy, Ayşen Fadimoğul, Ömer Faruk Hatipoğlu, Memduh Iğırcık, Murat Işık, Ertan İlden, Celal İnal, Selami İnce, Ahmet İnsel, Necdet İpekyüz, Kerem Kabadayı, Bereket Kar, Alev Karakartal, Şerol Karakaş, Halis Enis Karal, Ahmet Kardağ, Ümit Kardaş, Erol Katırcıoğlu, Osman Kavala, Bülent Kaya, Hasan Kayın, Mustafa Kaylı, Ferhat Kentel, Ferdan Keskin, Nurettin Kınık, Zafer Kıraç, Serdar Kurdu, Taner Koçak, Cevdet Köprülü, Mustafa Köse, Lale Mansur, Recep Karagöz, Roni Margulies, Hüseyin Mertoğlu, Nil Mutluer, Hasan Hüseyin Nallar, Meltem Oral, Baskın Oran, Oğuzhan Öğrük, Hüsnü Öndül, Yıldız Önen, İnsan Özbek, Asuman Özbek, Hasan Öztoprak, Veli Üstün, Ahmet Pekyen, Yıldız Ramazanoğlu, Veysel Saka, Ersin Salman, Esra Salmanlı, Suzan Samancı, Behsat Sapancı, Necdet Saraç, Murat Sofuoğlu, Nurettin Sönmez, Şiho Şahan, Sinan Şahin, Şehbal Şenyurt, Tacim Şimşek, Nurettin Şirin, Zeynep Tanbay, Doğan Tarkan, Nejat Taştan, Melek Ulagay Taylan, Sezai Temelli, Kenan Temir, Hacı Tonak, Taylan Tosun, Soner Tufan, Bülent Turan, Atilla Tuygan, Öztürk Türkdoğan, Durmuş Türkmen, Tolga Tüzün, Ufuk Uras, Şaban Uygun, Fatma Ünsal, Önder Üstübal, Adem Yakar, Zeynep Yalçın, Salih Yanaç, Mustafa Yelkenli, Mazhar Zümrüt” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder