Amed - Yoksullara yardım amacıyla kurulan Sarmaşık Derneği'ne 2008-2009 yılları arasında 900 bin TL yardımda bulundukları için Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve 15 meclis üyesine soruşturma açıldı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı müfettişler, yardım derneğine verilen paranın usulsüz olduğunu belirterek paranın geri verilmesini istedi. Müfettişlerin bu kararı üzerine Belediye, Sarmaşık derneğine yazı yazarak faiziyle birlikte 965 bin TL'nin geri ödenmesini istedi.
Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi, Baro, İhd, Tİcaret ve Sanayi Odası, Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği, Tabib Odası ile Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği gibi 46 kuruluşun katılımıyla kurulan ve ayda yaklaşık 3 bin 500 aileye kuru gıda yardımı yapan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'ne, 2008-2009 yıllarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan toplam 900 bin liralık nakdi yardım geri istendi. 2006 yılında Diyarbakır'ın yoksulluk haritası çıkarıldıktan sonra kurulan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin oluşturduğu gıda bankası proje ortaklarından olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, belirlenecek yoksul ailelere kuru gıda alınarak dağıtılması için derneğe 2008 yılında 400 bin, 2009 yılında ise 500 bin lira nakdi yardım yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hesapları Sayıştay denetçileri ile İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından incelemeye alındı.
Ön incelemede Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan encümen kararıyla Sarmaşık Derneği'ne yapılan yardımların yasal olmadığı raporu düzenlendi. Raporda, kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle 2008-2009 yıllarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan toplam 900 bin liralık yardımla ilgili kararda imzaları bulunan, başta Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir olmak üzere 15 meclis üyesi ile ödeme işlemlerinde imzaları bulunan belediye görevlilerine 900 bin lira borç olarak çıkarıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve 15 Belediye Encümen Üyesi, derneğe yardım kararında imzaları bulunduğu için müfettişlerin ön incelemesinde savunma vermelerine rağmen bunun kabul edilmeyerek İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesine, Danıştay'a başvurarak itiraz etti. Danıştay 1'inci Dairesi, müfettiş raporları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma iznini yerinde bularak, Osman Baydemir ile üyelerinin itirazını reddetti ve kararı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından bu ay Sarmaşık Derneği'ne gönderilen yazıda, 900 bin liralık nakdi yardımın, belediyenin daha fazla mağdur edilmemesi için ödenen paranın yüzde 10 faiziyle birlikte geri ödenmesini istedi. Başkan adına Genel Sekreter Yardımcı Vekili Zülfi Atlı tarafından derneğe gönderilen yazıda şu ifadeler yeraldı:
"Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisimizin 17.01.2007 tarih ve 07 sayılı kararına istinden derneğiniz ile 12.02.2007 tarihinde yapılan protokol çerçevesinde 2008 yılında 400 bin TL, 2009 yılında ise 500 bin TL olmak üzere toplam 900 bin TL hesabınıza aktarılmıştır. Belediyemizin 2008 ve 2009 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay Denetçileri ile Mülkiye Müfettişleri Derneğinize yapılan yardımların yasal olmadığını, aynı zamanda kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle encümen kararında imzaları bulunan encümen üyelerimiz ile ödeme işlemlerinde imzaları bulunan görevlilerimize kişi borcu çıkarılmıştır. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin bu konuda yaptıkları soruşturmaya yaptığımız savunma kabul edilmemiş, İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilmiştir. Danıştay'a yaptığımız itiraz ise Danıştay tarafından rededilmiş, gereği için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmiştir. Yukarıda izah ettiğimiz nedenlerle ve Belediyemizin daha fazla mağdur edilmemesi için, derneğinize yapılan 900 bin lira ile Sayıştay Kanunu'nun ilgili maddesine göre yüzde 1/0 faiziyle birlikte hesabımıza geri gönderilmesini rica ederim."
Diyarbakır'da açlık sınırında bulunan 3 bin 500 aileye her ay kuru gıda yardımında bulunduklarını, 1500 ailenin ise sırada olduğunu kaydeden, 8 bin üyesi bulunan Sarmaşık Derneği'nin Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Danıştay'a itirazının hukuk sakandalı olabilecek içerikte çifte standart içeren bir kararla sonuçlandığını söyledi.
Faizi ile birlikte 965 bin lira tutan nakdi yardımı belediyeye 6 taksitte geri ödeyeceklerini, ancak bunun yoksulların evine gidebilecek kaynakları kısıtlayacağını kaydeden Dr. Selçuk Mızraklı, "Diyarbakır gibi bir yerde yoksullukla mücadele programına bir büyükşehir belediyesinin destek olmasından daha büyük bir kamu yararı olabileceğini düşünmüyorum" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder