26 Ağustos 2012 Pazar

‘Öcalan Ortadoğu’da tüm ezilen halklarının lideridir’

HAKKARİ - Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde onbinlerce kişi düzenlenen miting ile Güneybatı Kürdistan Kürtlerinin özgürlük yürüyüşlerini selamladı. Mitingde konuşan DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik İmralı’da 13 yıldır uygulanan ‘zulüm sistemini’ kınayarak, "Sayın Öcalan Kürt halkının ve Ortadoğu’nun tüm ezilen halkların lideridir" dedi. 


Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, Güneybatı Kürdistan’a destek amaçlı düzenlenen "Özgürlük yürüyüşünüzü selamlıyoruz" mitingi büyük bir coşkuyla başladı. Kadın ve çocukların renkli kıyafetlerle katıldığı ve sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla süslenen miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Hakkari merkezine gelişine dikkat çekerek, "Ağzının payını alan İdris Naim Şahin ‘Kürt sorununu göremiyorum’ açıklamasına karşı, işte gelirsin Gever’de görürsün diyoruz” dedi.

‘HER YERDE KÜRTLERİN BİR BAHARI OLACAKTIR’

Kurt'tan sonra söz alan BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, Kürtlerin Suriye ilan ettiği Demokratik Özerkliğe dikkat çekerek, Arap baharın Kürtlerin baharına dönüştüğünü dile getirdi. Suriye’deki kazanımların mücadele verilmeden elde edilmiş kazanımlar olmadığının altını çizen Geylani, "Yıllardır orada Kürtler kimliksiz yaşadı. Ama verilen özgürlük mücadelesi sonucunda Kürtler özerkliğini kazandı. Kürtlerin dört parçası vardır. Türkiye, İran, Irak, Suriye. Her yerde Kürtlerin bir baharı olacaktır. Yani her bahar Kürtlerin baharıdır” diye konuştu. Savaşın en büyük nedeni olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen ağırlaştırılmış tecridi gösteren Geylani konuşmasını şöyel sonlandırdı: "Yıllardır Kürtler Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalksın, operasyonlar dursun, tutuklamalar ve gözaltılar dursun ve Sayın Öcalan’la müzakere edilsin taleplerini dile getiriyorlar. Ama devlet ve hükümet yetkilileri bu talepler karşısında üç maymunları oynuyor. Biz yine bu alanda tekrarlıyoruz Kürt sorunun muhatabı PKK ve Öcalan'dır." 

‘İMRALI İŞKENCE ÇUKURU YIKILACAK, ÖCALAN ÖZGÜRLEŞECEK’

Büyük coşku ve zılgıtlar arasında konuşmasına başlayan DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise, “Gever demek direniş demektir, Demokratik Özerklik demektir, Halkına canını feda etmek demektir” diyerek halkı selamladı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 13 yıldır 'ölüm çukurunda' tutulmasını kınadığını dile getiren Tuğluk, İmralı’da insan hakları, devlet hukuku, evrensel hakların olmadığına vurguladı. Tuğluk, "Bizler bu zulüm sistemini kabul etmiyor, red ediyoruz. Sayın Öcalan başta tüm Kürt halkının ve Ortadoğu’nun tüm ezilen halkların lideridir. Milyonlar Sayın Öcalan’ı iradesi olarak kabul etmiştir. Bunun için Kürt sorunun barışçıl, demokratik muhatabı Sayın Öcalan’dır. Kürt sorununu PKK ve Öcalan’ı dışarda bırakarak çözemezsiniz, çözdürmeyiz. İmralı işkence çukuru Kürt halkının mücadelesiyle yıkılacak ve Sayın Öcalan özgürleşecek” diye konuştu. 

‘BU GERİLLALAR BU HALKIN EVLATLARIDIR’

Şemdinli'de HPG'lilerle kucaklaşmaları sonrası yaşanan tartışmaları hatırlatan Tuğluk, "Bu gerillalar bu halkın evlatlarıdır. Bu halkın içinden çıktılar. Onlar uzaydan gelmediler. Sizin zulmünüz, faşizan uygulamalarınız, inkar ve imha politikalarınıza karşı dağlara çıktılar. Biz elbetteki onları kucaklayacağız. Biz bu kardeşlerimizle sarılırız, kucaklarız bunu böyle bilsinler. Bizi tehdit edebilirler, bu halk olduğu sürece bu tehditler bize vız gelir” şeklinde konuştu. Ana akım medyanın Şemdinli olaylarını doğru yansıtmadığının altını çizen Tuğluk, şöyle konuştu: "Medya Şemzinan’da gerilla olduğu gerçeğini gizledi. Gerilla orada. Şemzinan Kürt hareketinin geldiği yeni aşamayı gösteriyor. AKP’nin, askerin, operasyonların yeni adı Şemzinan’dır. Gerillanın hakimiyeti karşısında bu kadar celalleniyorlar. Şemzinan’da dersler çıkarılması gerekiyor. Erdoğan aklını başına alarak Kürlerle savaştan vazgeçsin. Bu halk bitmeyecektir ve direnişini de artıracaktır. Bu halkın üzerinde artık saltanatınızı sürdüremeyeceksiniz. Bu halk nice diktatörlerin sonunu getirdi, seninde sonunu getirecektir." 

‘ROJAVAYA YAPILACAK MÜDAHALEYİ BİZE YAPILMIŞ SAYARIZ’

Suriye’de Kürtler tarafından ilan edilen özerkliğe de dikkat çeken Tuğluk, orada yapılan kazanımları da selamlayarak, "Halkımız Rojava’da devrimci yürüyüşüyle büyük bir mücadeleyle devrimini yaptı. Rojavadaki hamle devrimci hamledir. Rojavaya yapılacak müdahaleyi bize yapılmış sayarız" diye belirtti. 

Yapılan konuşmaların ardından Koma Nû ve sanatçı Kadir Çat sahne alarak, şarkılarını seslendirdi. 

Mitingin sona ermesinden sonra binlerce kişi çarşı merkezinde bulunan Oslo Oteli önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşü engellemeye çalışan polisler ve gençler arasında çatışma çıktı. Atılan gaz bombası ve tazyikli suya gençler molotof ve taşlarla karşılık verdi. Çatışmalarda ses bombaları da patlarken, olaylar mahallelere yayıldı. Çatışmalar devam ediyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder