26 Ağustos 2012 Pazar

Carrefour Türkiye'den çekilebilir

Paris - Sendikalar Carrefour şirketinin hafta içinde Fransa’da en az 500 idari iş birimini ortadan kaldırmasından endişe ederken, Carrefour’un Yunanistan’dan sonra stratejik ülke olarak görülmeyen Türkiye’yi de terk edebileceği belirtiliyor.

Carrefour şirketinin başına yeni patronu Georges Plassat’ın geçmesi ardından, şirketin yeniden canlanması adına tasarrufa gidilmesi zaten beklenen bir gelişmeydi. Şirketin özellikle idari ağırlık ve stratejik hatalardan dolayı tasarrufa gitmek zorunda kaldığı belirtiliyor. 

Le Figaro gazetesi, Carrefour şirketinin gönüllülük esasına dayalı olarak 500 iş biriminin ortadan kaldıracağını yazmıştı. CFDT sendikası ulusal delegesi Serge Corfa da kendilerine ulaşan bilgilere göre 500 ila 600 iş birilinin kaldırılacağını söyledi. 

İşçi Gücü (FO) sendikası delegesi Dejan Terglav ise merkez binalarda 500 ile 1000 arasında iş biriminin ortadan kaldırılmasından endişe ediyor. FO sendikası delegesine göre işçilerin geçişi çalışma kontratları ile süreli kontratların uzatılmaması talimatı verildi. Bu da sendikanın tahminlerine göre merkezlerdeki 400 kişiye denk geliyor. 

İdari işlerin dışında, genel olarak binlerce kişinin işten çıkarılacağı belirtiliyor. CFDT sendikasından Serge Corfa, merkez binaları ve mağazalarda toplam 3 bin ila 5 bin işçiyi etkileyen birimlerin ortan kaldırılmasından endişe ettiklerin söyledi. 

Dünyanın ikinci büyük dağıtım şirketi Carrefour’un başına Mayıs ayında geçen Plassa, şirketin yeniden doğrulması için önüne üç yıllık bir süre koymuştu. Bunun içinde Fransa pazarındaki düşen payını (yüzde 43 satış azalması) engellemek, borcunu azaltmak ve iş hacminin yüzde 20’sine denk gelen İspanya ve İtalya’daki ekonomik zorluklara karşı koymayı umuyor. 

Reuters ajansı Carrefour’un, ekonomik çöküş yaşayan Yunanistan’dan Haziran’da çekildikten sonra, stratejik ülke olarak görmediği Türkiye, Endonezya, Polonya’dan da çekilebileceğini belirtiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder