26 Ağustos 2012 Pazar

Bir gözaltı portresi: Meryem Erbey

MELİHA GÜNDÜZ / MERSİN - Barış Anneleri İnisiyatifi Üyesi 70 yaşındaki Meryem Erbey, bu sabah Mersin'de evlere yapılan baskınlarda gözaltına alındı. 2 çocuğu gerillada, 3 çocuğu cezaevinde, 2 çocuğunu da savaşta kaybetmiş Erbey'in hikayesi, 30 yıllık savaşın özeti gibi... 

Siirt Eruh doğumlu Meryem Erbey, 1992 yılında Siirt'in Eruh İlçesi'ne bağlı Bayramlı Köyü'nden devletin "korucu olacaksınız" baskısına boğun eğmeyerek 8 çocuğu ve eşiyle Mersin'in Toroslar İlçesi'ne göç etmek zorunda kaldı. Fakat zulüm burada da peşini bırakmadı. On yıl içinde onlarca kez gözaltına alındı. Çocuklarının politik kimliği nedeniyle polisler kapısından hiç eksik olmadı. 

ÇOCUKLARI YETMEDİ BİR DE TAZMİNAT İSTEDİLER

Meryem Ana'nın 8 çocuğundan 2'si Kürt Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirdi. 2 kızı hala gerilla saflarında. Halime 2001 yılında, Zozan ise 2003 yılında dağların yolunu tutmuş. Barış Annesinin hikayesi bununla sınırlı değil. 

Erbey, 16 Temmuz 2006 günü gerilla saflarındaki oğlunun ölüm haberini aldı. Oğlu Mesut Erbey, Batman'ın Gercüş İlçesi'nde devlet güçleriyle girdikleri çatışmada bir arkadaşıyla yaşamını yitirdi. Aynı çatışmada bir polis de yaşamını yitirince İçişleri Bakanlığı aileye 90 bin TL'lik tazminat davası açtı ve parayı vermeyen aileye haciz geldi. 

TORUN POZANTI MAĞDURLARINDAN

Erbey'in diğer kızı Maşallah ise 2 yıl önce "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanarak Karataş Kapalı Kadın Cezaevi'ne gönderildi. Oğlu Abdullah da cezaevinde ve 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Erbey'in sadece çocukları değil torunları da devletin hedefinde oldu. 16 yaşındaki torunu Serhat, medyadaki deyimle "taş atan çocuklar"dan. Serhat da çocuklara işkence iddialarıyla gündeme gelen Pozantı Cezaevi'ndeki zulme tanıklık etti. Ve geçtiğimiz ay cezaevinden çıktı. Anne Erbey'in şimdi tek kızı yanında; 18 yaşındaki Dilan... 

Zamanının çoğunu cezaevindeki çocuklarının ziyaretine gitmekle ve barış mücadelesi yürütmekle geçiren Erbey, "örgüt adına faaliyet" yürüttüğü gerekçesiyle, Toroslar İlçesi'ne bağlı Demirtaş Mahallesi'nde bu sabah 05.00 sularında gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Salı günü mahkemeye çıkarılacağı öğrenilirken kalp ve tansiyon hastası olan Erbey'in sağlık durumundan endişe ediliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder