26 Ağustos 2012 Pazar

Marsilya'da 3 Kürt genci gözaltında tutuluyor

Marsilya - Fransa’nın Marsilya kentinde 24 Ağustos günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınların sayısının 2 değil 3 olduğu öğrenildi.

Fransız polisler Marsilya’da bir eve baskın düzenledi. Baskında soyadları öğrenilemeyen Emrah ve Mazlum isimli iki Kürt gencinin gözaltına alındığı bildirildi. Polisler gençlerin kaldığı evi bir buçuk saat aradıktan sonra terk etti. Aynı evde kalan diğer üç genç, evin sivil kıyafetli polisler tarafından basıldığını ve herhangi bir gerekçe gösterilmediğini belirtti. 

Marsilya Mezopotamya Kültür Merkezi Başkanı Nezahat Şahin, dernek üyeleri olan gençlerin serbest bırakılması için avukat tuttuklarını ve izah beklediklerini söyledi.

Aynı saatlerde başka bir eve daha baskın düzenlendi. Suat isimli gencin babasının evine giden polisler, babanın elini kelepçeledikten sonra gencin yaşadığı eve gitti. Gencin babasını adeta rehin alan polisler, Suat’ı gözaltına aldıktan sonra babasını bıraktı. Her gözaltıya halen de herhangi bir gerekçe sunulmadı. 

Bu gözaltılar Fransa’da eski Cumhurbaşkanı Sarkozy döneminde Kürtlere yönelik baskıların, sosyalist iktidar döneminde de devam etiğini gözler önüne seriyor. Sosyalist hükümeti önceki iktidar gibi, Kürtlere karşı savaş ve insanlık suçları işleyen, ülkeyi gazeteciler, seçilmişleri, öğrenciler, sendikacılar ve çocuklar açısından dünyanın en büyük cezaevine çeviren AKP rejmi ile işbirliği yapmayı sürdürüyor. 

22 Mayıs günü Bordeaux’nun Cenon komününde de Kürtlere ait iki eve baskın düzenlenmişti. Kar maskeli polislerce düzenlenen baskında F.E ve A. S isimli iki Kürt, başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınmıştı. 

27 Temmuz günü, Strasbourg’da düzenlenen bir gösteri sırasında Kürt gençleri polisin sert müdahalesi ile karşılaşmış, gençlerden 6’sı yaralanırken, 26’si gözaltına alınmıştı. Bir eylemci plastik mermi ile yaralanmıştı. Gözaltındakiler de daha sonra serbest bırakılmışlardı.

ANF hesaplarına göre 2007’den bu yana Fransa’da siyasi gerekçelerle 200’ü yakın Kürt gözaltına alınırken, 2011’de Paris’teki bir Kürt derneği kapatıldı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder