25 Ağustos 2012 Cumartesi

Diyarbakır'daki 'Öcalan'a özgürlük' yürüyüşüne çağrı

Amed - Barış için Öcalan'a Özgürlük Platformu ile Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından düzenlenen toplantıda, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne vurgu yapılarak, "İmralı kapıları kırılmadan, önderlik özgürleşemeden biz kadınlar da özgür değiliz" denildi. Toplantıda, 28 Ağustos'ta Diyarbakır'da yapılacak olan "Öcalan'a özgürlük" yürüyüşüne katılım çağrısı yapıldı.

Barış için Öcalan'a Özgürlük Platformu ile Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek amacıyla Geterler Şölen Salonu'nda kadın toplantısı düzenledi. Toplantıya BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, BDP Diyarbakır İlçe Eş Başkanları, DÖKH bileşeni kadın kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 

"Özgürlüğün toplumsal özgürlüğümüzdür" pankartının açıldığı toplantıda demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapıldı. Toplantıda konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, önemli bir süreçten geçildiğini belirterek, bu süreçte kadınlar olarak söz sahibi olduklarını söyledi. Kürt halkının yıllardır verdiği mücadele ile adım adım özgürlüğe yürüdüğünü dile getiren Aydoğan, "Özgürlük yolunda Rojava Kürdistan ağır ağır ve emin adımlarla yürüyor. Rojava Kürdistan'daki kadınların bu yürüyüşteki sevinci gözlerinden okunuyor. Birçok zorluğu aşarak bu zamanlara geldiler" dedi. 

"Rojava Kürdistan"ın tek tek mücadele etmektense bir araya gelerek mücadele etmeyi seçtiğini ifade eden Aydoğan, " Rojava Kürdistan halkının özgürlük devrimini selamlıyorum. Bu kazanımları elde edene kadar çok zor şartlardan geçtiler. Özellikle AKP'nin yaptıklarını hep birlikte görüyoruz" dedi. Ortadoğu'daki halkların kimlikleri ve inançlarıyla hep birlikte yaşayacağını dile getiren Aydoğan, bunun karşısında duranların Ortadoğu'da kaybetmiş olacağını belirtti. Aydoğan,"Bize düşen görevde Rojava Kürdistan halkını her türlü saldırılara karşı korumaktır. Bu özgürlük devrimini kazanılması 4 parçada yaşayan Kürt halkının kazanması demektir. 4 parçadaki Kürtler olarak özgürlüğümüz için elimizden geleni yapmalıyız "dedi. Kadınların mücadelede yerinin büyük olduğunu söyleyen Aydoğan, Demokratik Özerkliğin kadınların eliyle inşa edildiğini söyledi. Aydoğan, "Rojava Kürdistan'daki kadınlar 'Kadınsız devrim olmaz' lafını bir kez daha gösterdiler" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Aydoğan, "Kürtler köle statüsünde yaşadığı için bu sorunun çözümü için uğraşan bir Sayın Öcalan gerçeği var" dedi. Öcalan'ın sürece dâhil edilmesi gerektiğini ifade eden Aydoğan, "Sayın Öcalan'ı anlamayan Kürt meselesinin ne kadar derin olduğunu anlayamaz. Ortadoğu üzerine bu kadar çok kafa yormuş olan Sayın Öcalan'ın Ortadoğu'nun şekillenmesinde de söz sahibi olmasını uluslar arası ve ulusal güçleri istemiyor" dedi. Kürt meselesini ancak PKK Lideri Abdullah Öcalan ile çözüleceğini ifade eden Aydoğan, "Bu süreçte Kürtler kesinlikle Demokratik Özerklik statüsüyle çıkacak. Bunun dışında başka yol arayan AKP başka yol bulamayacak" dedi.

ANTEP’TEKİ BOMBA DEVLETİN ELİNDE PATLADI

Daha sonra konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, toplantının kadınlar için önemine vurgu yaparak, "Bu toplantı ile Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi Kürt kadınları olarak kabul etmiyoruz. Türkiye'nin gidişatı konusunda Kürtler büyük rol oynuyor. AKP medyasını kullanarak, 'her dağda Türk devleti savaşıyor' diyor ama bugün Şemzinan'a baktığımız da yaptıkları propagandanın aslında öyle olmadığı anlaşılıyor. Bu devlet kirli politikalarıyla ezilmiştir orada" diye kaydetti. Antep patlamasına dikkat çeken Zümrüt, "Patlayan bomba devletin elinde patladı. PKK tarafından yapıldığına kimse inanmıyor. Devlet, Şemzinan ve Suriye'de yaşanan olayların üstüne örtmek isterken konuyu değiştirmek isterken Antep'te bomba patlattı. Ama bomba onların elinde kaldı. Suçu da PKK'ye yüklemek istediler ama PKK iki kez açıklama yaptı" dedi.

Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Zümrüt, "Öcalan'ın üzerindeki tecrit en çok biz kadınları etkiliyor, en çok bize acı veriyor. Aileden çıkıp mücadele yürütüyorsak Sayın Öcalan sayesindedir. Sayın Öcalan'ın özgürlüğü sahip çıkalım" diye kaydetti. Zümrüt, tüm kadınları DÖKH tarafından 28 Ağutos'ta Dağkapı Meydanı'nda düzenlenecek olan "Öcalan'a özgürlük" yürüyüşüne katılmaya davet etti. Zümrüt, "Herkes o gün orada olmalı. Öcalan'ın özgürlüğü için denmeli ki 'önderlik özgürleşmeden biz de özgür değiliz.' Herkes mahallesinde çalışma yapmalı. İmralı kapıları kırılmadan, önderlik özgürleşemeden biz kadınlar da özgür değiliz. Çünkü 30 yıldır savaşın içinde en çok çeken biz kadınlar olduk" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder