25 Ağustos 2012 Cumartesi

Sercan Budakçı’nın ölümünde geciken itiraf

Stockholm - İsveç Emniyet Müdürlüğü yetkilileri gözaltına alındığı Stockholm’un Handen Polis Karakolu’nda çarşafa asılı olarak bulunan Kürt genci Sercan Budakçı’nın ölümüne neden olmakla suçlanan Mediblå adlı sağlık şirketinin görevine son verildiğini açıkladı.

Polis yetkililerinden Christina Hedlycke karakol ve tutukevlerindeki kişilerin sağlık sorunlarıyla ilgilenme görevinin deneyimli ve uzman bir şirkete verileceğini söyledi. Polis Mediblå’nun görevine son vermekle Budakçı’nın ölümünde ihmal olduğunu kabul etmiş oldu. Oysa Budakçı’nın ölümünden sonra 4 gün içinde soruşturma yapan Polis Sercan’ın intihar ettiğini ve soruşturmanın polisten kaynaklanan bir hata olmadığını gösterdiğini açıklamıştı.

Sercan’ın ailesi, dostları ve demokratik kitle örgütleri Sercan’ın ölümünün açığa çıkarılması için olayın kapsamlı olarak araştırılmasını talep etti. İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği, İsveç Alevi Federasyonu ve Türk Sanat ve Kültür Derneği olayın soruşturulmasını ve Sercan’ın ölümünde ihmali olan Polis ve Mediablå görevlilerinin cezalandırılması için imza kampanyası başlattı.

Sorumluların cezalandırılması talebiyle Handen Polis Karakolu ve Parlamento önünde protesto gösterileri yapıldı. Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi konuyu İsveç Devlet Televizyonunun “Tartışma” köşesinde, Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh de Parlamentoda gündeme getirerek olayın araştırılmasını talep etti. 

Budakçı Ailesinin Hukuki Danışmanı Mattias Bernhardsson uzun süre Sercan’ın ölümünde ihmal olmadığını savunan Polis’in tutukluların sağlklarından sorumlu Mediblå’la yaptığı sözleşmeyi feshetmesini olumlu bir gelişme ve olayın açığa çıkarılması için mücadele eden güçlerin bir başarısı olarak değerlendirdi. Ancak bunun yeterli olmadığını, Sercan’ın ölümüne neden olanların adalet karşısına çıkarılarak yargılanmaları gerektiğini söyledi. 

Sercan’ın annesi Zöhre Budakçı ise oğlunun karakolda dövüldüğünü iddia ediyor ve Sercan’ın vücüdundaki morlukların ve darbe izlerinin nedenlerinin belirlenmesini istiyor. Emniyet Genel Müdürlüğünün şirketle ilişkisini kesmesini olumlu değerlendiren Budakçı “Ben oğlumu kaybettim. Başkaları kaybetmesin. Önlem almaları için Sercan’ımın ölmesi mi gerekiyordu. ” diyerek tepkisini dile getiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder