25 Ağustos 2012 Cumartesi

Prof.Paech: Kürtler çok iyi hamleler yapıyor

PERWER YAŞ / BERLİN - Başta Batı Kürdistan olmak üzere Ortadoğu'da değişen dengeleri ANF'ye yorumlayan uluslararası ilişkiler uzmanı ve barış savunucusu Prof. Norman Paech "Suriye krizinin başından şimdiye kadar Kürtlerin hep çok iyi hamleler yaptı. Dünya artık Kürtlerin statüsünün değiştiğini kabul etmeli" dedi. 

Prof. Norman Paech, Almanya'nın önde gelen bilim insanlarından ve barış aktivistlerinden biri. 2001'de ülkesinin Afganistan'a asker göndermesine karar verdiği için dönemin hükümet partisi SPD (Sosyal Demokratlar Partisi)'den istifa edip Sol Parti'nin kuruluş çalışmalarına katılan Prof. Paech, 2005-2009 yılları arasında Federal Meclis üyeliği yaptı.

Mayıs 2010'da Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisinde yer alan ve İsrail'in müdahalesini "Korsanların saldırısı" olarak yorumladığı için ülkesinde sert eleştirilere maruz kalan Prof. Paech, Almanya'da Kürt sorunu ve Kürt hareketini de yakından tanıyan isimlerin başında geliyor. Ortadoğu ve Suriye'deki gelişmeleri ANF'ye değerlendiren Prof. Paech, bölgede 100 yıllık statünün değiştiğini ve Kürtlerin artık bir aktör olduğuna dikkat çekti.

"ABD'NİN BATI KÜRDİSTAN TAVRI BELİRSİZ"

Suriye'de kriz ve arkasından iç savaşın patlak verdiği ilk aylardan bugüne kadar Kürtlerin duruşlarını yerinde balan ve taktir eden Alman bilim insanı, devamla şu tespitlerde bulundu: "Kürtler, çatışmaların başladığı günlerde muhaliflerin yanında yer almayarak iyi bir pozisyon aldılar. Yoksa aksi takdirde şiddet ve katliam Kürdistan bölgesine de sıçrayacaktı. Aynı zamanda Esat rejiminden yıllardır alamadıkları hakları aldılar."

Batı Kürdistan'ın birçok kentinde Kürt hareketinin yönetimlere el koymasını da 'yerinde bir karar' şeklinde yorumlayan Prof. Paech "Esat rejimi yıkılsa da artık Kürtlerin statüsü geriye gidemez. Suriye'de kim başa gelirse gelsin, hangi yönetim şekli olursa olsun Kürtlerin bu kazanımını kabul etmek zorunda. Dünya da artık Irak Kürdistan'daki gibi yeni ikinci bir Kürt yönetime hazır olmalı" diye konuştu.

Kürtlerin Suriye krizinde başından itibaren yerinde adım attığını ve iyi hamleler yaptığını vurgulayan Prof. Paech, ABD'nin tavrına ilişki olarak ise şunları söyledi: "Şu anda ABD'nin Batı Kürdistan için nasıl bir pozisyon alacağını kestirmemiz zordur. Fakat şimdilik Türkiye'nin müdahalesine yeşil ışık yakmaması Kürtler için önemli bir gelişmedir."

"ALMANYA, TÜRKİYE'YE ÖNCÜLÜK ETMELİ"

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM)'un 40 kuruluşla başlattığı ve 15 Ekim günü Federal Meclis'te görüşülecek "Kürt kimliği tanınsın" kampanyasına da tam destek veren ve geçtiğimiz hafta Hannover'de yapılan kampanya yürütücülerinin danışman toplantısına katılan Prof. Norman Paech, Kürt sorununun çözümünde Almanya'ya önemli bir rol düştüğünü düşüyor.

15 Ekim'deki oturumda kampanyada dile getirilen taleplerde Kürtlerin ısrar etmesini önemli vurgulayan Prof. Paech "Alman hükümetinin şimdiye kadar Türklerden sonra ülkede yaşayan en büyük göçmen grup olan Kürtlerin haklarını vermemesi utanç verici bir durum. Almanya'nın Kürt politikasında yapacağı olumlu bir değişiklik sadece bu ülkede nüfusu 1 milyonu aşan Kürtlere etkilemeyecek, aynı zamanda Türkiye'nin de kendi Kürt sorununu çözmesine öncelik edecek" dedi.

Öncelikli olarak Almanya'da 1993 yılından itibaren yürürlükte olan, Kürtlerin dışlanması ve kriminalize edilmesine neden olan PKK yasağının kaldırılmasını isteyen Prof. Norman Paech "15 Ekim, Almanya için önemli bir sınav olacak. Umudumuz, Alman hükümetinin talepleri ciddiye alması ve oturup yeniden düşünmesidir" diye konuştu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder