25 Ağustos 2012 Cumartesi

Kayıp yakınlarının oturma eylemi 185. haftasında

Amed - İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eyleminde bu hafta Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 11 Aralık 1994 tarihinde su tesisatçısı dükkânında çalışırken silahlı kişiler tarafından kaçırılan Faruk Aksan'ın akıbeti soruldu.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eyleminin 185'cisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eyleme İHD, MEYA-DER, Amed Göç-Der, Barış Anneleri İnsiyatifi, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu ve kayıp yakınları katıldı. Kayıp yakınlarının fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, herkesin bu ülkede yaşanan vahşetleri gördüğünü ifade ederek, "En son Antep'te yaşanan katliama tanık olduk. Ondan önce Roboski'deki ve Kürdistan'ın diğer bölgelerindeki katliamlara tanık olduk. Binlerce sivili, çocuğu katlettiler. Eğer bir ülkede hak, özgürlük, adalet, hukuk yoksa o ülkede böyle katliamlar yaşanır. Devlet her şeye imha ve inkâr politikasıyla yaklaşıyor" dedi. 

Defalarca kayıpların bulunması ve faillerini yargılanması için çağrıda bulunduklarını ifade eden Bilici, "Hala failler aramızda dolaşıyor, hala kayıplar bulunmadı" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki 1 yılı aşkın bir süredir devam eden tecrite de değinen Bilici, "Bu halkın temsilcilerini aşağılayıp, ötekileştirirseniz bu ülkede barışı gerçekleştirmezsiniz" dedi. 

18 YIL ÖNCE KAYBEDİLEN FARUK AKSAN SORULDU

Bu haftaki eylemde Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 11 Aralık 1994 tarihinde su tesisatçısı dükkanında çalışırken ellerinde silah olan sivil kişiler tarafından zorla kaçırılan Faruk Aksan'ın akıbeti soruldu. İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdulselam İnceören, olaya tanık olanların Faruk Aksan'ın babasına haber verdiğini belirterek, baba Aksan'ın Nusaybin Emniyet Müdürlüğü ve Nusaybin Cumhuriyet Savcılığı'na başvurduğunu ancak hiçbir sonuç alamadıklarını dile getirdi. İnceören, devletin güvenlik güçlerinin ve resmi kurumlarının Hizbullah adındaki 'cinayet şebekesinin' sokak ortasındaki infazlarına ve insan kaybetmelerine göz yumduğunu ifade ederek, "Ancak örgüt ile işi bittikten sonra Türkiye genelinde Hizbullah örgütüne operasyonlar yapıldı. Faruk Aksan'ı kaçırıp kaybeden örgüt elemanlarından Mehmet Salih Gölge mahkemede verdiği ifadede 'Faruk Aksan ifadesi alındığı sırada kalp krizi geçirip öldü, cesedini boş bir tarlaya gömdük' diyor. Aksan'ı kaybedenlerden biri olduğu ileri sürülen Mehmet Akay ise yaklaşık 3 yıl önce sahte kimlikle yakalandı şuan cezaevinde" dedi. Ailesinin 18 yıl geçmesine rağmen Faruk Aksan'dan haber alamadığını söyleyen İnceören, devletin Aksan gibi yüzlerce kayıbın nerede olduğunu bildiğini ifade etti.

Konuşmanın ardından Faruk Aksan anısına 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder