25 Ağustos 2012 Cumartesi

'Ramazan amca biz bıraktığın yerdeyiz'

İstanbul - Kayıp yakınları, Cumartesi Meydanı'nın "Ramazan Amca"sı Ramazan Doğan'ı andı, "Biz bıraktığın yerdeyiz" dedi. Aileler, 1994 yılındaki köy baskınının ardından gözaltına alınan İbrahim Karatay'ın akıbetinin açıklanmasını istedi.

Kayıp yakınları, Cumartesi eyleminin 387. haftasında Dargeçit kayıplarından Seyhan Doğan'ın babası Ramazan Doğan’ı andı.

İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu'ndan Sebla Arcan, Ramazan Doğan'ın işkenceden yıpranmış yaşlı bedenine rağmen her hafta Kanarya'dan Cumartesi eylemine geldiğini hatırlattı, "Ramazan Amca, biz bıraktığın yerdeyiz. Mücadeleni sürdüreceğiz" dedi. 

Arcan’ın ardından söz alan Ramazan Doğan'ın oğlu Kadri Doğan, konuşmakta zorlandı. "Babamın mücadelesini devam ettiriyoruz" diyen Doğan, Başbakan'a seslendi, "Bizim sırtımızdan siyaset yapmayı bırakın" dedi. 

‘KUTSAL BAYRAM GÜNLERİNİ UNUTTUK’

Dargeçit kayıplarından Abdurrahman Coşkun'un yengesi Mukaddes Coşkun, 17 yıldır bayram yaşamadıklarını hatırlattı, "Kutsal bayram günlerini unuttuk" dedi. Başbakan Erdoğan'a seslenen Coşkun, "Hani biz senin Kürt kardeşlerindik? Madem kardeşiniz, o zaman bırak Suriye'yi bizim kayıplarımızı bul" diye konuştu.

Geçtiğimiz Şubat ayında kendi olanaklarıyla yakınlarına ait olma ihtimali bulunan kemikleri çıkarttıklarını belirten Coşkun, "Gittik kemiklerini bulduk, şimdi de aylardır Adli Tıp Kurumu'nun kararını bekliyoruz" dedi. 

Başbakan Erdoğan'la geçen yıl yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Coşkun, şöyle konuştu: "Başbakan, bize sorununuzu çözeceğim, dedi. Hani nerede çözüm? Başbakan bizim acılarımızı dahi anlamıyor. Sadece reklam yapıyor. Geçende televizyonda Kürtler için yatırım yaptığını anlatıyor. Yatırım değil, canlarımızı istiyoruz."

KARATAY KÖYÜNDEN GÖZALTINA ALINDI

Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemde İbrahim Karatay'ın dosyasını da açıkladı. Askerler 15 Ağustos 1994 tarihinde Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Hure Köyü'ne baskın düzenledi. Evlerin ateşe verilmesiyle İbrahim Karatay da ailesi ile birlikte köyü terk etmeye hazırlandı. 6 aylık hamile olan eşine, üç küçük çocuğunu da yanına alarak köyden uzaklaşmasını söyledi. 

Kendisi de henüz yakılmayan evin bodrumundaki kış için hazırlanmış yiyecekleri yanına almak amacıyla tekrar eve girdi. Yiyecekleri bahçeye çıkarmaya çalışırken, askerler tarafından gözaltına alındı. 

Köylüler olaya tanık olurken, köylülerden biri 8 gün Karatay'la birlikte gözaltında tutulduğunu anlattı. Ancak bunlara rağmen 18 yıldır İbrahim Karatay'dan haber alınamıyor. 

‘BİZİM İÇİN BUGÜNÜN GEÇMİŞTEN FARKI NE?’

İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklamayı okuyan Nahide Kılıç, Karatay kaybedildiğinde Tansu Çiller'in Başbakan, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlattı.

Kılıç şöyle konuştu: "Bugünün başbakanı Erdoğan da geçtiğimiz bayramda vefa duygusunun bir ifadesi olarak Çiller ve Demirel'in bayramlarını kutladı. Gösterdiği bu samimiyet onlarda aynı noktada buluşmanın ifadesidir. Şimdi soruyoruz; biz kayıp yakınları için bugünün geçmişten farkı ne? Çocuklarımızı gözaltına alıp kaybeden, yakınlarına da yalan söyleyen devlet, aynı devlet."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder