25 Ağustos 2012 Cumartesi

İsveç'te ırkçılığa karşı meşaleli protesto gösterisi

Stockholm - İsveç’in güneyinde Nässjö ile Jönköping illeri arasında 2 bin kişinin yaşadığı küçük bir yerleşim birimi Forserum bir anda İsveç medyasının gündemine oturdu. Nedeni ise bu ilde yaşayan Somalililere karşı yönelik ırkçı saldırıların tırmanışa geçmesi. 

İsveç Göçmen Dairesi bundan bir kaç yıl önce 160 civarında Somaliliyi boş konut olduğu için Forserum’a yerleştirdi. İş bulma olanağının daha fazla olduğu Nässjö ve Jönköping’e taşınma talepleri reddedilen Somalililer 2010 yılından beri yaklaşık 10 kişilik bir grubun hedefi oldu. Evlerinin ve derneklerinin camları kırıldı. Kadınlar ve çocukların da aralarında bulunduğu Somalililer sözlü ve fiziki saldırılara uğradı. 

Baskı ve saldırılara dayanamayan 100 civarında Somalili başka yerlere göç etti. Taşınma olanağı olmayan 60 civarında Somalili termin başladığında çocuklarını okula göndermedi. Böylelikle Somalililere yönelik saldırılar kamuoyunun gündemine geldi. Somalililer Polis ve belediye yöneticilerinin kendilerine yönelik saldırılara karşı ilgisiz kalmalarına tepkili. 

Belediye Başkanı Anders Karlsson Forserum’un ırkçı bir yerleşim birimi olarak kamu oyunun gündemine gelmesinden rahatsız. Irkçılığın söz konusu olmadığını, problemli gençlerin başkalarına da aynı şeyi yapabileceklerini söylüyor.

Somalililer ise Karlsson’un ırkçı saldırıların boyutlarını ve niteliğini gizlediği düşüncesinde. Somalililer Derneği yöneticilerinden Mukhtar Sheik bölgede eskiden beri ırkçılık olduğunu, korku içinde yaşadıklarını söylüyor ve gençlerden oluşan bir çetenin kendilerini terörize ettiğini şu cümlelerle dile getiriyor: “Hamile kadınlar itilerek düşürülüyor, salıncaktaki çocuklar tekmeleniyor. Bunları yapanlar meydanda ellerinde zincir ve demir çubuklarla duruyor. Onları herkes tanıyor ama hiç kimse bir şey yapmıyor. Yetkililer onlarla konuşacaklarını söylüyor. Bizlere saldıranlar 13 yaşlarında çocuklar değil, 20 yaş ve üzerindeki gençler.”

Polisin saldırganlara gerekli müdahalede bulunmamasından şikayet eden Somalililer Derneği yöneticileri kurumlardan umudunu kesmiş. Somalililere Forserum’u terkederek başka yerleşim birimlerine taşınmalarını öneriyor. Bölgenin güvenliğinden sorumlu Polis Şefi Christer Englund ise Forserum’da ek önlemler almaya gerek olmadığını, Somalililerin İsveç’teki hukuk sistemini anlayamadıklarını söylüyor. 

Cuma akşamı saat 21.00 sularında Somalililere yönelik baskı ve saldırıları protesto etmek amacıyla Forserum’da 500 kişinin katıldığı bir gösteri yapıldı. Ellerinde meşalelerle okul bahçesinden şehrin merkezine yürüyen göstericiler ırkçılığı veyabancı düşmanlığını protesto eden sloganlar attı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder