25 Ağustos 2012 Cumartesi

Devlet 'intihar' dedi, aile inanmadı

UMUT AKPINAR / MUĞLA - Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde askerlik yaptığı sırada 'intihar etti' denilerek ailesine naşı teslim edilen er Yılmaz Çelgin'in durumuna ilişkin Askeri Savcılığın otopsi raporu tamamlandı. Raporda, Çelgin'in alnından ve çene altından iki el ateş edildiği kaydedildi. Çocuklarının intihar ettiğine inanmaya Çelgin ailesi, yeniden otopsi yapılması için Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu. 

Son dönemlerde artan asker ölümlerinin 'intihar' denilerek kapatılması alışılmış bir durum haline gelirken, yine ailesine 'intihar etti' denilerek teslim edilen er Yılmaz Çelgin olayına ilişkin yeni gelişmeler ortaya çıktı. 

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz Beldesi'nden Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan İkinci Sınır Taburu'na askerlik yapmak için giden Piyade Er Yılmaz Çelgin, 21 Haziran 2012 tarihinde ölü olarak bulundu. Askeri yetkililer Çelgin'in naşı Fethiye Ölüdeniz'deki ailesine teslim ederken, 'oğlunuz intihar etti' dedi. 

ASKERİ SAVCILIK RAPORU: İKİ ADET MERMİ ÇEKİRDİĞİ BULUNDU

Ancak aradan geçen 2 aylık süreç içerisinde Askeri Savcılığın otopsi raporu açıklandı. Rapora göre; "Ateşli silahla yaralanması sonucu ölü bulunduğu bildirilen Yılmaz Çelgin'in kesin ölüm sebebinin ateşli silah yaralanmasına bağlı kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve ağır beyin doku harabiyeti ile dış kanama sonucu meydana geldiği, cesetten iki adet ateş silah mermi çekirdeği yarası bulunduğu..." denildi. 

'İNTİHAR ETTİYSE İKİNCİ MERMİYİ KİM SIKTI?'

Çocuklarının ölümünün 'intihar' olduğuna başından itibaren inanmadıklarını kaydeden Çelgin'in teyzesi Hatice Kıvrak, "Eğer intihar ettiyse neden kafatasında iki mermi çekirdeği bulundu? İlk kurşunla zaten ölen bir kişi ikinci kurşunu kafasına tekrar nasıl sıkar?" diye sordu. 

'PSİKOLOJİK SORUNU YOKTU'

Yeğeninin psikolojik hiçbir sorunu olmadığını kaydeden teyze Kıvrak, "Benim yeğenim intihar edecek bir çocuk değildi. İntihar edecek kişi o gün gidip tıraş olup, arkadaşıyla şakalaşır mı? İntihar ettiğini söyledikleri gün bir arkadaşıyla oturmuş, sohbet etmiş. Ayrıca bir gün önce de annesini aramış, 'beni merak etmeyin, ben iyiyim' demiş. Nasıl oluyor da bir günde bu çocuk intihar ediyor?" diye konuştu. 

YENİ OTOPSİ İÇİN SAVCILIĞA BAŞVURU

Bu olayın aydınlatılması için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyen Kıvrak, "Bu çocuk intihar etmedi. Biz sadece bunun aydınlatılmasını istiyoruz. Yeniden otopsi yapılması için Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verdik. Mezarın açılmasını istiyoruz. Çünkü bunun üstü kapatılırsa, bizim vicdanımız işkence çeker" dedi. 

'TÜRKİYE BUNU AYDINLATMAZSA AİHM'E GİDERİZ'

Türkiye'de hukukun tıkanması halinde AİHM'e gideceklerini açıklayan Kıvrak, "Biz çocuklarımızı birilerinin kurşunuyla ölsün diye büyütmüyoruz. Sorumlular açığa çıkartılsın, hesap sorulsun" diye kaydetti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder