20 Ağustos 2012 Pazartesi

Myanmar’da basına sansür kaldırıldı

HABER MERKEZİ - Myanmar hükümeti, basına uyguladığı sansürü kaldırdı. Myanmar Enformasyon Bakanlığı, ülkedeki reform sürecinin devamı olarak yerel medyaya uygulanan sansürü kaldırdıklarını açıkladı.

Söz konusu reform, uzun yıllar ev hapsinde tutulan muhalif lider Aung San Suu Kyi’nin serbest bırakılmasından sonra atılan en büyük adım olarak nitelendiriliyor. Ülkede yaklaşık 50 yıl süren askeri cunta yönetiminin ardından geçen Mart ayında iktidara gelen sivil hükümet, yüzlerce siyasi mahkumun serbest bırakılmasının da aralarında bulunduğu bir dizi siyasi reform yapmıştı.

Geçtiğimiz günlerde ise tartışmalı sosyal ve siyasi konularda haber yapma izni veren bir genelge yayınlanmıştı. Basın İnceleme ve Kayıt Dairesi Başkanı Tint Sve, AFP ajansına "Sansür 6 Ağustos 1964'te başladı ve 48 yıl, 2 hafta sonra sona erdi" dedi. Ancak Enformasyon bakanlığı, filmlerdeki sansürün süreceğini söyledi. 

Bugünkü adım ile, Myanmarlı gazetecilerin haberlerini yayınlamadan önce Basın İnceleme ve Kayıt Dairesi'ne onaylatma zorunluluğu kaldırılmış oldu. 

Ülkede hassas görülmeyen konularda yayın yapan 300 kadar gazete ve dergi zaten bir süredir haberlerini sansürcülere göstermeden yayınlıyor. 30 bin internet sitesine uygulanan kısıtlamaların kalkmasıyla da Myanmarlılar ilk defa sanal ortamda siyasi içerikli yayınlara ulaşabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder