20 Ağustos 2012 Pazartesi

BM’den ABD’ye insansız hava aracı uyarısı

CENEVRE - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Anti-Terör konularındaki özel raportörü Ben Emmerson, ABD’nin insansız hava araçlarının kullanıldığı saldırılar konusunda bağımsız soruşturmalara kendini açması gerektiğini aksi halde BM’nin devreye girmek zorunda kalacağını söyledi. 

Emmerson’un bu açıklamaları yapmasından kısa bir süre önce ABD’nin insansız hava araçları Pakistan’ın Kuzey Veziristan bölgesinde bir araç konvoyuna saldırarak Taliban militanı olduğundan şüphelenilen 4 kişiyi öldürdü. 

ABD’nin bu saldırıları Pakistan kamuoyunda çok ciddi rahatsızlık yaratıyor. Pakistan hükümetinden yetkililer de daha önce ABD’nin saldırılarını ulusal egemenliklerine tehdit olarak nitelendirmişti. 

Emmerson, Mart ayında toplanacak olan BM İnsan Hakları Konseyine sunmak için insansız hava araçlarının kullanıldığı saldırılar konusunda bir rapor hazırlıyor. Rapor konusunda açıklama yapan Emmerson, ABD’nin bu tür saldırıların yasal çerçevesi konusunda incelemeye açık olması gerektiğini söyledi. 

ABD’nin tüm saldırıları ayrıntılı bir şekilde görüntülediğini ifade eden Emmerson, bağımsız denetçilerin bunları izleyerek saldırılarının meşruluğu ya da hukuki dayanakları konusunda fikir sahibi olabileceklerini ifade etti. 

Obama idaresinin şu anda İHA saldırılarını resmi olarak ne kabul ne de inkar ettiğini hatırlatan Emmerson, bu konuda sadece ABD kamuoyunun hassasiyetlerinin hesaba katıldığını belirtti. Emmerson ABD’nin İHA saldırıları konusunda kendini uluslararası incelemeye açmazsa BM’nin devreye girmek zorunda kalabileceğini de ifade etti. 

İHA saldırıları ABD tarafından ağırlıkla Pakistan ve Yemen’de kullanılıyor. Nobel Barış Ödülü sahibi Barack Obama’nın iktidara gelmesinin ardından İHA saldırıları artış gösterdi. Bush döneminde 52 İHA saldırısı gerçekleştirilirken Obama 3,5 senede 282 kez yasallığı tartışılan bu silaha başvurdu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder