20 Ağustos 2012 Pazartesi

Kandil'de Bolê köylüleri bayramı buruk karşıladı

Delil Dicle / Bolê - Müslüman âleminin barış, kardeşlik ve mutluluk dilekleri ile kutladığı Ramazan Bayramı Kürdistan topraklarında yine buruk karşılanıyor. Kandil’de Bolê köylüleri, Ağustos 2011’de Türk savaş uçaklarının Kortek köyünde bir aileyi hedef aldığı katliamı unutmadı. 

Kürtler diğer yıllarda olduğu gibi bu yıl da bayramı gönül rahatlığı ile kutlayamıyor. Mezarlıklara akın ediyorlar ya da hayatını kaybeden çocukları, yakınları, arkadaşları ve “şehitleri” için dua ediyor. Bayramın arifesinde ilkin çatışmalarda yaşamını yitirenlerin mezarlarını ziyarete gidiyorlar. Bolê köyünde de bayram böyle karşılandı.

Bir yıl önce, 21 Ağustos tarihinde Türk savaş uçakları Kandil’in Kortek alanında Ranya’ya gitmekte olan sivil araca yaptığı saldırıda aynı aileden toplam 7 insanı katletmişti. Bunların 4’ü çocuktu. Katliamı unutmayan Bolê köylüleri yaşamını yitirenler için dualar okudu, saldırıyı yapanları birkez daha lanetledi. 

Bayram namazı sonrası Köy imamı Mıhemet Pire Kürt halkı üzerinde yürütülen baskı ve şiddete dikkat çektikten sonra Kortek katliamının hiçbir dinde yeri olmadığını söyledi. Kürt halkının diğer Müslüman halklar gibi barış içinde kendi ülkelerinde yaşam haklarının olduğunu söyleyen imam, herkesin Kürt halkı üzerinde yürütülen katliamlara karşı mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Köy sakinlerinden Mele Qadir Şêx ise zülüm yapanların asla muvaffak olamayacaklarını söyleyerek dinde bunların lanetli ve katiller olduğunu söyledi. 

Bu matem havasını bozanlar ise, katliamda hayatını kaybeden Solin isimli bebekten birkaç yaş büyük olan çocuklar oldu. Sanki büyükleri yerine onlar oruç tutmuşlardı. Günler öncesinden bayramın geleceğini heyecanla beklemişlerdi. Bu heyecan ve canlılıkları matem havasının hüküm sürdüğü köyde bayramın ilk gününde de kendisini dışa vuruyordu. Öyle ki, bazıları babaları ile birlikte sabahın erken saatlerinde camiye bile gidivermişlerdi. Onlar yapılan vaazların, okunan duaların farkında olmadan büyüklerini taklit edercesine ellerini açıyor, büyükler gibi namaza oturup kalkıyorlardı. 

Dualar ve bayram namazından sonra köy sakinleri önce cami önünde birbirlerinin bayramlarını kutladı. Daha sonra sabah kahvaltısı için evlere gidildi. Buraların adetleri gereği içleri buruk olsa da kendi geleneklerini yaşatan köy sakinleri dağınık olan köydeki evleri gurup gurup ziyaret etti.

Kendi gelenek ve görenekleri ile yaşayan köyde tek tük şehre inen gençlerin dışında her zaman olduğu gibi köy sakinleri, bayramı kendi geleneksel giysileri ile karşıladılar. 

Bayram namazına katılan bazı kadınlar ise namaz bittikten hemen sonra bayram hazırlıklarını tamamlamak için cami önündeki selamlaşmadan sonra hızla evlerine çekilmişlerdi. Geriye gün boyu ortalıkta dolaşan çocuklar kaldı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder