30 Ağustos 2012 Perşembe

BDP'den Güney Afrika'da 'Kürt tasarısı' girişimi

Maxime Azadi - Sosyalist Enternasyonal’in Güney Afrika’da organize edilen 24. Kongresi’ne katılan BDP, Afrika Ulusal Kongresi’nde (ANC) Kürtlere ilişkin bir karar tasarısı onaylaması için girişimde bulundu. Bu girişime ANC ve ülkenin etkili din adamlarından destek geldi. BDP ayrıca Sosyalist Enternasyonal’e tam üye olmak istiyor. 

Sosyalist Enternasyonal (SE) Kongresi, tarihinde ilk kez Güney Afrika’da yapılıyor. ANC’nin ağırladığı kongre 30 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında yapılıyor. Her dört yılda bir yapılan kongreye SE üyesi tüm ülkelerin hükümet başkanları, liderler, delege partiler ve konuklar katılıyor. 

“Yeni bir enternasyonalizm ve yeni bir dayanışma kültürü” sloganı ile yapılan kongrenin dört temel gündemi var: 1- İş, büyüme ve sosyal güvenliğin olduğu bir ekonomi: mali krize sosyal-demokratik cevap; 2-Hak ve özgürlükler için mücadele: temsiliyetçi demokrasinin güçlendirilmesi ve dünyada yeni demokrasilerin kazanılması; 3-Barışa, istikrara ve işbirliğine doğru ortak bir yol izlenmesi: çok taraflılığın güvenceye alınması ihtiyacı; 4- Halklar ve uluslar arasında yeni bir enternasyonalizm ve yeni bir dayanışma kültürü için.

SE üyesi CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu da kongreye katılırken, BDP heyetinde eşgenel başkan Gültan Kışanak, milletvekili Nazmi Gür, BDP Avrupa temsilcisi Eyyüp Doru ve Güney Afrikalı iki temsilci yer alıyor. BDP’nin kongredeki statüsü mevcut durumda danışma niteliğinde ve konuşma yapma hakkına sahip.

BDP TAM ÜYELİK İSTİYOR

ANF’ye Güney Afrika’daki temasları ve SE’deki talepleri konusunda bilgi veren Eyyüp Doru, SE’deki statülerinin bir çıta yükseltildiğini, ancak “tam üyelik”ten önce üçüncü aşama olan “gözlemci” statüsünün bulunduğunu ifade etti. “Biz bu durumu kabul etmiyoruz” diyen Doru, tam üyelik için çalışmalarda bulunduklarını ifade etti. Doru, ANC ve Avrupa Sosyalist Partisi’nin (ASP) tam üyelik için BDP’yi desteklediğini söyledi. 

BDP heyetinin, SE’de çok sayıda görüşme yapması beklenirken, Eşgenel Başkan Gültan Kışanak’ın 31 Ağustos Cuma günü bir konuşma yapacağı öğrenildi. Kongrede SE genel sekreterliği için iki isim yarışıyor: Mevcut genel sekreter Luis Ayala ile İsveç Sosyal Demokrat Parti’nin eski lideri Mona Sahlin. BDP’nin İsveçli adayı desteklediği öğrenildi.

TUTU KÜRDİSTAN İÇİN DUA ETTİ

Güney Afrika temasları konusunda Doru, Nobel Barış Ödül sahibi Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu, ANC Parlamento Dışişlişkiler Başkanı, Güney Afrika Kiliseler Birliği başkanı ve tüm dini liderlerle görüşmelerde bulunduklarını söyledi. 

Desmond Tutu ile görüşmenin çok dostane geçtiğini belirten Doru, “Tutu, yapabileceği her şeyi yapmaya hazır oluğunu söyledi. Toplantı öncesi Kürdistan davası için dua etti. Çok dostane geçti, önerilerimizin hepsine sıcak baktı” dedi. 

ANC’DE KARAR TASARISI

ANC’nin Kürtlere ilişkin bir karar tasarısını onaylaması için girişimde bulunduklarını sözlerine ekleyen Doru, böyle bir karar tasarısının onaylanması konusunda çok umutlu olduğunu belirtti. Doru, “Böyle bir tasarı genel olarak Afrika kıtasında bizim mücadeleye siyasi bir destek oluşturacak” dedi

AFRİKALI DİN ADAMLARINDAN TAM DESTEK

Afrika Kiliseler Başkanı ve dini liderlerle yaptıkları görüşmede, tam destek aldıklarını kaydeden Doru, "Güney Afrika hükümeti ve halkının Kürt sorununa daha duyarlı olması için çalışma yürütecekleri konusunda net konuştular. Kürt sorununda nihai bir çözüme desteklerini ifade ettiler" diye belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder