30 Ağustos 2012 Perşembe

İsveç'te tekeller doğa katliamına girişti

MURAT KUSEYRİ / İSVEÇ - İsveç’te 245 bitki ve hayvan türünü barındıran Ojnareskogen Ormanları tekellerin tehdidi altında. Gotland Adası’ndaki çevreciler, polis-tekel işbirliğine karşı mücadele ediyor.

Gotland Adası’nın kuzeyindeki Ojnareskogen Ormanları zengin bitki ve hayvan türleri ile tanınıyor. Bir devlet kuruluşu olan “Doğayı Koruma Kuruluşu” bölgeyi İsveç’in 30. Ulusal Parkı’na dönüştürmeyi planlıyordu. Ancak bölgede bulunan kireç taşları tekellerin iştahını kabarttı. Nordkalk adlı Finlandiya şirketi, bölgede bir kireç ocağı açmak için girişimde bulundu. “Doğayı Koruma Kurumu” ve çevre örgütleri ile birlikte ormanlarda koruma altına alınması gereken 245 bitki ve hayvan türü olduğunu, açılacak ocağın bölgede bulunan su haznelerini kullanılmaz hale getireceğini belirterek, kireç ocağı açılmasına karşı çıktı.

TEKELLERİN ÇIKARLARI ESAS ALINDI

7 yıl süren hukuk süreci hile, sahtekarlık ve manipülasyonlarla geçti. Arazi ve Çevre Mahkemeleri birbiriyle çelişen kararlar verdi. Çevre yasalarındaki bazı paragraflar tekelin kireç ocağı açmasına olanak sağlamak amacıyla defalarca değiştirildi. Yıllar süren tartışmaların ardından Çevre Mahkemesi doğanın korunmasından yana değil tekellerin çıkarları doğrultusunda karar verdi. Çevre örgütleri mahkemenin kararının yasalara aykırı olduğunu belirterek, konuyu Yargıtay’a götürdüler ve dava sonuçlanıncaya kadar kireç ocağının açılmasının durdurulmasını talep ettiler. Ancak Yargıtay skandal bir karara imza atarak bu talebi reddetti.

Polis tekellerin hizmetinde

Yargıtay’ın kararından sonra çevre örgütleri kireç ocağının açılmasını engellemek için ormanda kamp kurdu. Tekel yöneticilerinin şikayeti üzerine harekete geçen polis, çevrecilerden çadırlarını kaldırmalarını istedi. Ret cevabı alınca da operasyon hazırlıklarına başladı. Çevrecilerin uzaklaştırılması için Stockholm’den özel eğitilmiş 70 polis gönderildi. Atlı ve köpekli polislerin de yer aldığı ekip sabah saatlerinde iş makinalarının çevresinde kol kola girerek barikatlar kuran çevrecileri ormandan uzaklaştırdı. Kireç ocağının açılması için 60 hektarlık ormanlık alandaki ağaçlar kesilmeye başlandı.

Çevreciler, polisi tekellerin yanında yer almakla suçluyorlar. Operasyonda at, köpek ve helikopterlerin kullanılmasına tepki gösteriyorlar. Eylemcilerden Olov Söderhall, Yargıtay kesin kararını vermeden kireç ocağı açılması için ağaçların kesilmesine tepkili. Polislere ve ağaçları kesen şirketin yetkililerine “Eğer Yargıtay Çevre Mahkemesi’nin kararını iptal ederse kestiğiniz ağaçları nasıl geri dikeceksiniz” sorusunu yöneltiyor. Ağaçların kesiminin iki haftada tamamlanması bekleniyor. Bu süre zarfında polis bölgeyi çember altına almaya devam edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder