30 Ağustos 2012 Perşembe

ANF'nin 'Fabrika cezaevi oldu' haberi Başbakan'a soruldu

Amed - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'daki Tekel tütün fabrikasının 5 bin kişiye istihdam sağlayabileceğini belirterek, buranın cezaevine dönüştürülmesi kararının hangi aşamada olduğunu Başbakan Erdoğan'a sordu. 

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na Başbakan Erdoğan'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Diyarbakır'daki Tekel tütün fabrikasının cezaevine dönüştürülmesinin ne aşamada olduğunu sordu. 

AKP hükümeti döneminde Türkiye'nin dört bir yanındaki cezaevlerinin adeta tıklım tıklım doldurulduğunu, mahkumların yatacak yer bile bulamadığı için isyanların çıktığıını belirten Tanrukulu, "2005 yılında tutuklu ve hükümlü sayısı 55 bin 870 iken, bu sayı 2011 yılında iki kattan daha fazla artarak 125 bine çıkmıştır. Mart 2012 itibariyle bu sayı 132 bine çıkmıştır. Tutuklu ve hükümlü sayısındaki artışın sebeplerini araştırmak, demokratik uygulamalarla bu sayıyı minimize etmek yerine daha fazla cezaevi inşa etmek isteyen AKP hükümeti, şimdi de Diyarbakır'daki 660 dönümlük Tekel tütün fabrikasını açık cezaevine dönüştürmeye niyetlenmiştir" dedi. 

Diyarbakır'a 7 cezaevinin yetmediği için AKP hükümetinin yeni bir cezaevi yapmak için binlerce insana istihdam alanı olacak bölgeyi gözüne kestirdiğini belirten Tanrıkulu Başbakan'ın yanıtlamısı istemiyle şunları sordu: 

"Diyarbakır ziyaretlerinizden birinde, Diyarbakır'a modern bir cezaevi yapma vaadinde bulunmuştunuz. Modern cezaevinden kastınız, Diyarbakırlı işsizler için iş alanı olabilecek bir alanı geçici olarak cezaevine dönüştürmek miydi? Diyarbakır'daki işsizlik oranı nedir? Diyarbakır'daki işsizliği azaltmak için herhangi bir istihdam projeniz var mıdır? Diyarbakır'da oluşturulması planlanan bu yeni cezaevinde kaç tutuklu ve hükümlünün tutulması öngörülmektedir? Mart 2012 tarihi itibariyle tutuklu ve hükümlü sayısının 132 bin dolaylarında olduğu çeşitli kaynaklarca ifade edilmektedir. Bu sayı Ağustos 2012 itibariyle kaçtır? Mahkûmlar içindeki tutuklu sayısı kaçtır? Diyarbakır'da başka cezaevi projeleriniz var mıdır? Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hâlihazırda kaç cezaevi bulunmaktadır? Önümüzdeki dönemde bu bölgede kaç tane yeni cezaevi inşa edilecektir veya inşa edilmesi planlanmaktadır?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder