30 Ağustos 2012 Perşembe

Hamaney'den 'Güvenlik Konseyi diktatörlüğü'ne tepki

Tahran - İran’da bugün 120 ülkenin yer aldığı 16. Bağlantısızlar Zirvesi’nde konuşan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, BM Güvenlik Konseyi “diktatörlüğüne” tepki gösterirken, ülkesinin asla atom silahı elde etme arayışında olmadığını savundu.

120 ülkeden oluşan Bağlantısızlar Hareketi, İran’ın başkenti Tahran’da toplandı. Zirvenin açılışı 29 devlet ve hükümet başkanının katılımı ile yapıldı. Zirveyle birlikte Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanlığı üç yıl boyunca İran’a geçecek. İran’ın zirveyi Batılılara karşı diplomatik bir başarı olarak değerlendiriyor. 

Soğuk Savaş dönemine ait olan örgütü, başta ABD olmak üzere büyük güçlere karşı yeniden canlandırmayı uman İran’ın zirvede Batılıların tek taraflı olarak yaptırımları ile bu ülkelerdeki insan hakları ihlallerinin kınanması bekleniyor. 

Zirvede ayrıca geleneksel gündemler var: BM güvenlik konseyinin demokratikleştirilerek büyük güçlerin etkisinin azaltılması, üye ülkelerin içişlerine karışılmasının reddedilmesi (özelliklede Suriye savaşı çerçevesinde), bir Filistin devletinin kurulmasının desteklenmesi ve nükleer silahsızlanma çağrısı. 

BM Genel Sekreteri Ban ki-moon’un da katıldığı zirvenin açılışında bir konuşma yapan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “BM Güvenlik Konseyi’nin açık bir diktatörlük olan mantıksız, haksız ve tamamen antidemokratik bir yapısı var” dedi. 

Hamaney, “İran’ın asla atom bombası elde etme çalışmayacak” iddiasında bulunurken, İran’ın “barışçıl amaçlarla” nükleer enerjiyi kullanma hakkından da asla vazgeçmeyeceğinin altını çizdi. 

Dini lider, “Dünya ticaret odası da bazı Batılı ülkelerin diktatörlüğünün kontrolünde” diye ekledi ve İran’a yönelik yaptırımların nükleer programın sürdürülmesindeki kararlılığı ve niyeti güçlendirmekten başka işe yaramayacağını savundu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder