30 Ağustos 2012 Perşembe

Amed Günleri'nde Kürt dili ve edebiyatı tartışıldı

DUHOK - Güney Kürdistan'ın Duhok kentinde düzenlenen "Amed Günleri Festivali" ikinci gününde. Festival'de bugün Kürt dili ve edebiyatı ile özgür basının durumu konulu 2 panel gerçekleştirildi.

Festival programı çerçevesinde Kürt dili ve edebiyatı üzerine bir panel gerçekleştirildi. TZP Kurdi sözcüsü Mehmet Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı panelde Kürt dili ve edebiyatının yaşadığı sorunlar ve asimilasyon tartışıldı. Panelde Şahin, Kürt halkına yaşatılan asimlasyonun Kürt dili ve edebiyatında da büyük bir gerilemeye neden olduğunu belirterek, "Kürt Özgürlük Hareketi son kırk yıl içinde yürüttüğü mücadele bu asimilasyonu kırdı ve Kürt dili ve edebiyatının gelişmesinin önünü açtı" dedi. 

Bir başka panel ise, özgür basın tarihi ve basın kuruluşlarının durumu üzerine yapıldı. Dicle Haber Ajansı (DİHA) Kürtçe Haber Servisi Müdürü Mehmet Ali Ertaş’ın katıldığı panelde, özgür basın tarihinin anlatıldığı sinevizyon gösterildi. Sinevizyon sonrası konuşan Ertaş, "90’lı yıllarda Kürt gazeteciler öldürülerek susturulmak isteniyordu, şimdiyse hapislere atılarak susturulmak isteniyor. Basın özgürlüğü anlamında Türkiye’de çok ciddi bir gelişme yok" dedi. 

Yarın sona erecek festival, Diyarbakır Sur Belediyesi-Duhok Belediyesi ortaklığında gerçekleştiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder