30 Ağustos 2012 Perşembe

Gazeteciler tutuklu meslektaşları için biraraya geldi

İSTANBUL - 44 gazetecinin ilk duruşması 10 Eylül’de İstanbul Çağlayan’da görülecek. Dava öncesi aralarında Nuray Mert, Ragıp Zarakolu, Sedat Ergin gibi isimlerin de bulunduğu gazeteciler biraraya gelerek tutuklu meslektaşlarının durumunu tartıştı. 

Kürt basın kurumlarına yönelik 20 Aralık 2011'de "KCK" adı altında düzenlenen operasyonlar sonucunda 36'sı tutuklu 44 gazetecinin yargılandığı dava öncesinde gazeteciler bir araya gelerek, tutuklu gazetecilerin durumunu tartıştı. Cezayir Restaurant'ta kahvaltılı toplantı yapan gazetecilere, tutuklu gazetecilerin avukatları da eşlik etti. Toplantıya Özgür Gündem gazetesi editörü Oğuz Ender Birinci, hakkında 166 yıl hapis cezası istenen ve geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan Azadiya Welat gazetesi eski yazı işleri müdürü Vedat Kurşun, Özgür Gündem gazetesi yazarı ve BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, "KCK" operasyonları kapsamında yargılanan yayıncı Ragıp Zarakolu, Cumhuriyet gazeteci yazarı ekonomist Mustafa Sönmez, Nuray Mert, Sedat Ergin, Pınar Öğünç, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Milliyet gazetesi yazarı Mehveş Evin, İMC televizyonu yayın yönetmeni Defne Asal, Birgün gazetesi genel yayın yönetmeni İbrahim Aydın, Özgür Gündem gazetesi genel yayın yönetmeni ve avukat Eren Keskin, avukat Sinan Zincir, Davut Erkan ve Emine Şeker ve çok sayıda gazeteci katıldı. 

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, tutuklu gazetecilerin durumu, Türkiye'de basın özgürlüğü, iddianamede yer alan suçlamalar, suçlandıkları haberler, dava öncesi neler yapılabileceğine ilişkin tartışmalar yürütüldü. Toplantıda, tutuklu gazetecilerin meslektaşlarına gönderdiği mektup dağıtıldı ve hazırlanan metin okundu. Metinde tutuklu gazetecilerin isimleri ve çalıştıkları kurumlar hakkında bilgi verildi. Bu gazetecilerin çalıştıkları kurumların yayın çizgisi olarak, Türkiye'nin demokratikleşmesinin önünde engel olan konuları ve bu konulardan başlıcası Kürt sorununu ele almayı benimseyen kurumlar olduğu vurgulandı. 

10-14 Eylül tarihlerinde görülecek davaya katılım çağrısında bulunan gazeteciler, 8 Eylül’de meslektaşlarına destek için Taksim’de saat 18.00’da bir yürüyüş düzenleyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder