6 Ağustos 2012 Pazartesi

TiyatroJ, ‘katil ve tecavüzcü devleti’ Pozantı ile anlattı

Ankara - Hezil Rojda - Sahneledikleri Sokak oyunları ile Türkiye’de yaşanan katliam, tecavüz, işkence ve baskılara dikkat çeken TiyatroJ, Pozantı Cezaevi’nde yaşanan vahşete tepki olarak ve o vahşeti bir de çocukların gözüyle anlatmak için yazdığı “Pozantı” adlı oyunla bir kez daha Pozantı vahşetine tepkisini gösterdi. Oyunun yazarı Adıyaman, “200 çocuk tecavüze uğruyor. Ve bu memlekette kimse bunu farkına varmıyor. İnsanlar bu devletin katil olmasının yanında tecavüzcü de olduğunu da görsün istiyoruz” dedi.

Tiyatro, Bünyamin Adıyaman’ın yazdığı Eren Aziz’in düzenlediği Pozantı Cezaevi vahşetini anlatan “Pozantı” adlı oyununu Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı ve Sakarya Meydanı’nda sahneledi. Mithatpaşa Caddesi’nden ayaklarında zincirlerle Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önüne yürüyen TiyatroJ, Pozantı Cezaevi’nde yaşanan vahşeti bir kez de çocukların gözleriyle anlattıkları 8 dakikalık oyunları “Pozantı”yı burada sahneledikten sonra halkın şaşkın bakışları arasında Sakarya Meydanı’na yürüyerek oyunlarını bir kez de burada sahneledi. TiyatroJ, “Pozantı” adlı oyunları ile izleyenlere duygusal anlar yaşattı. 

‘İNSANLAR DEVLETİN KATİL VE TECAVÜZCÜ OLDUĞUNU GÖRSÜN İSTİYORUZ’

“Pozantı” oyunun yazarı Bünyamin Adıyaman ANF’ye yaptığı açıklamada, oyunu gündeme gelen katliamlardan özellikle Pozantı Cezaevi’nde yaşanan vahşetten yola çıkarak yazdığını ifade etti. Adıyaman, “Pozantı Cezaevi’nde çocuklarımızın tecavüze uğradığını duyduğum andaki ruh halim bambaşkaydı. Zaten çocukların en ufak bir acı çekmesini kaldıramıyorum. Haberi duyduktan sonra evde arkadaşlarla otururken içimden geçenleri söyledim. Arkadaşların yönlendirmesi üzerine kağıda döktüm ve sonrasında sahneledik” diye konuştu. 

Pozantı Cezaevi’nde yaşananlara dikkat çekerken gözleri dolan Adıyaman, “200 çocuk tecavüze uğruyor. Ve bu memlekette kimse bunu farkına varmıyor. İnsanlar bu devletin katil olmasının yanında tecavüzcü de olduğunu da görsün istiyoruz. Onlar bizim çocuklarımıza tecavüz etti. Biz devletin katil yanını da tecavüzcü yanını da sanatımızla sokakta anlatmaya devam edeceğiz” diye sözlerini tamamladı.

‘POZANTI, BİZİM TEPKİMİZDİR’

TiyatroJ ekibinden Eren Aziz ise, Türkiye cezaevlerinde tutuklu bulunan taş atan çocuklar için oyun sahnelemeyi düşündükleri bir süreçte Pozantı Cezaevi vahşetinin gündeme geldiğini ve buna tepki olarak yazıp sahneledikleri oyunu ilk olarak 18 Mart Ankara Newroz kutlamasında sahnelediklerini ve TiyatroJ’un ilk oyunu olduğunu belirtti.

Sahneledikleri oyunlarla savaşın net bir şekilde bitmesi gerektiğini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Aziz, “Ana akım medya yansıtma da bu ülkede bir savaş var. Ve hep söylüyoruz erkeklerin yarattığı bir savaş bu ancak en büyük zararı kadınlar ve çocuklar görüyor bu savaşta. Bunu anlatmaya çalışıyoruz insanlara. Burada biz rahat rahat uyurken bölgede insanlar rahat uyuyamıyor. Evet, orada insanlar o duruma da alışmış. Ancak bu durumda psikoloji de sağlam olmuyor. Çünkü bir savaşa alışmak kolay değil. Oradaki çocuklar buradaki çocuklar gibi yetişmiyor, oradaki kadınlar buradaki kadınlar gibi bakamıyor çocuklarına... O çocuklar annesinin yaptığı yemeğe buradakiler gibi bakmıyor. Ya da oradaki kadın yaptığı yemeği buradaki rahatlıkla yapmıyor. Zaten sorularımızdan biri de bu, neden kadın yemek yapıyor? Biz oyunlarımızda bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bu savaştan dolayı binlerce insanın canının yandığını anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Aziz, cezaevlerindeki çocuklar için de oyun sahnelemeyi düşündüklerini dile getirdi. 

ÇOCUKLARIN KAFASINDAKİ CANAVARLAŞAN SİSTEM

Boyunlarında Kürtçe ve Türkçe olarak “Bu çocuk taş attı” yazan iki çocuğun elleri ve ayakları zincirli bir şekilde oturduğu şarkı ve şiirsel anlatımla Pozantı vahşetini anlatan oyunda, Pozantı vahşetine bir kez de o vahşeti yaşayan çocukların gözüyle bakılıyor. 8 dakikalık oyunda, sistemi tanımlayan makyajlar yapılarak birinin üzerinde “tecavüzcü gardiyan” diğerinin üzerinde “tecavüzcü devlet” yazan ve elleri fermuarlarında olan iki gardiyan ise çocukların kafasında canavarlaşan ve sistemi simgeliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder